CIKBiH: Zbog ispoljavanja jezika mržnje kažnjeni Govedarica i Adžem

  Novčane kazne izrečene i političkim subjektima kojim pripadaju sankcionirane osobe - Savez za pobjedu i DF-GS BiH Pobjeđuje.

  [AA]

  Centralna izborna komisija BiH donijela je odluke kojom su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata ovjerena za učešće na općim izborima u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat ovog političkog subjekta za predsjednika Repubike Srpske, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz odredbi Izbornog zakona BiH.

  Zbog toga mu je, na osnovu odredbi Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 KM  koje će snositi solidarno članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, u iznosu od po 3.500 KM.

  Istovremeno, utvrđeno je da je Vukota Govedarica, kandidat političkog subjekta Savez za pobjedu za predsjednika Republike Srpske koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana odredbi Izbornog zakona BiH.

  U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

  CIK BiH je utvrdio da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH Pobjeđuje (Demokratska fronta i Građanski savez), odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, na svom Facebook profilu, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz odredbi Izbornog zakona BiH.

  Zbog toga mu je, na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM koje će snositi solidarno članice ove koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM.

  Utvrđeno je da je Dževad Adžem, kandidat političkog subjekta DF-GS, Željko Komšić: BiH Pobjeđuje za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, na svom Facebook profilu, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz odredbi Izbornog zakona BiH.

  Njemu je u skladu sa odredbom Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

  Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = 1