More

  CIK danas raspisuje lokalne izbore u BiH

  Savjet ministara BiH propustio je još jednu šansu da da zeleno svjetlo na izmjene i dopune Izbornog zakona uoči odluke o raspisivanju izbora.

  Sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, koja je održana u utorak, skinut je novi tekst Nacrta zakona o Sudu BiH, ali i izmjene Izbornog zakona, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je Davor Bunoza, kadar HDZ-a.

  Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je na kolegijumu Savjeta ministara rekao da će glasati protiv dnevnog reda ako na njemu bude Izborni zakon.

  CIK odluku o raspisivanju izbora treba da donese do 9. maja, odosno 150 dana prije dana održavanja izbora.

  Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako taj dan ne pada u dan vjerskog praznika.

  Nakon što CIK raspiše izbore, počinju da teku izborni rokovi.

  Podzakonska rješenja

  Centralna izborna komisija BiH je na sjednici koja je održana u petak usvojila 26 podzakonskih akata za sprovođenje lokalnih izbora u BiH. Naveli su da usvojena podzakonska akta stupaju na snagu danom donošenja te da će na internet stranici CIK-a biti objavljena na dan raspisivanja izbora.

  (Oslobođenje)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × = nine