More

  CIK BiH: Goran Opsenica iz HDZ-a BiH izjasnio se kao Srbin i kao takav će dobiti mandat u Parlamentu FBiH

  Centralna izborna komisija BiH danas je donijela četvrtu izmjenu Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici CIK-a BiH, www.izbori.ba.

  U ime koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

  Posljednjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi: “Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga.”

  IZ CIK-a BiH podsjećaju da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije.

  “Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin”, navode iz CIK-a BiH.

  U tri ranije odluke CIK-a BiH od ponedjeljka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS.

  Umjesto Radovana Vukovića (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Sanji Kovačević (Hrvatica) na listi SNSD-a.

  Umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.

  Umjesto kompenzacijskog Lana Prlić je dobila redovni mandat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji neće biti dodijeljen Zoranu Mikuliću iz SDP-a. Kompenzacijski mandat SDP-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH dobit će Mile Atlagić sa područja USK-a.

  U Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Anti Džaja nego Dragi Staniću na listi HDZ-a 1990. Također, u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Milanu Balabanu nego Josipu Tomiću na listi Narodne stranke Radom za boljitak.

  U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona mandat neće dobiti Adis Agović nego Alma Delizaimović na listi SDA.

  U Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona mandat neće dobiti Antonija Banožić nego Mirko Jelić na listi Hrvatske republikanske stranke.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = ten

  Čitano

  Povezani članci