CIK BiH: Dodik i SNSD kažnjeni zbog ispoljavanja jezika mržnje u izbornoj kampanji

  Do donošenja odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

  [Foto: AA - Arhiva]

  Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom je novčano kažnjen SNSD i kandidat te političke stranke za Predsjedništvo BiH Milorad Dodik, javlja Anadolu Agency (AA).

  Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

  Zbog toga je SNSD-u, na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000 KM.

  Istovremeno, utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Saveznezavisnih socijaldemokrata – SNSD za člana Predsjedništva BiH, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

  Dodiku je u skladu sa odredbom Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

  Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

  Inače, u toku je proces utvrđivanja rezultata općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru zabrojanje.

  Do donošenja odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

  Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu uroku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima ina način propisan tim članom.

  Danas je Centralna izborna komisija BiH 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnesene od neovlaštene osobe.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 3 =