CIK BiH četvrti put mijenjao utvrđene rezultate: U Livanjskom kantonu treća izmjena sastava zastupnika

  Interesantno je da je upravo Kanton 10 (Livanjski) onaj u kojem je bilo najviše izmjena u sastavu dodjele mandata nakon prve odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora.

  [Foto: AA - Arhiva]

  Izmjenom Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine i to ukupno četvrtom, Centralna izborna komisija BiH nakon kontrolnog brojanja utvrdila je da mandat zastupnika u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) na listi SDP-a pripada Jugoslavu Brdaru, a ne Avdiji Đugumu kako je ranije bilo utvrđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

  Interesantno je da je upravo Kanton 10 (Livanjski) onaj u kojem je bilo najviše izmjena u sastavu dodjele mandata nakon prve odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora. Prije promjena na listi dodjele mandata SDP-a, u kantonalnoj skupštini Kantona 10 (Livanjskog) učinjeno je to još dva puta.

  Tako u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Anti Džaji nego Dragi Staniću na listi HDZ-a 1990. Također, u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Milanu Balabanu nego Josipu Tomiću na listi Narodne stranke Radom za boljitak.

  U tri ranije odluke CIK-a BiH od ponedjeljka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS.

  Umjesto Radovana Vukovića (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Sanji Kovačević (Hrvatica) na listi SNSD-a.

  Umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.

  Ove tri odluke o izmjenama sastava unutar Narodne skupštine RS-a i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH učinjene su kako bi se zadovoljile ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u NS RS i Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

  Istovremeno odlukama CIK-a BiH umjesto kompenzacijskog Lana Prlić je dobila redovni mandat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji neće biti dodijeljen Zoranu Mikuliću iz SDP-a. Kompenzacijski mandat SDP-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH dobit će Mile Atlagić s područja USK-a.

  U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona mandat neće dobiti Adis Agović nego Alma Delizaimović na listi SDA.

  U Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona mandat neće dobiti Antonija Banožić nego Mirko Jelić na listi Hrvatske republikanske stranke.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × five =