CIA objavila ‘ekskluzivu’ o Titovoj smrti

  Američki obavještajci su na društvenoj mreži Twitter objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju.

  [CIA/Twitter]

  Ovih dana američki obavještajci su na društvenoj mreži Twitter objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju.

  Uz tekst “Muzejski artefakt nedjelje – obavještenje FBIS-a [Foreign Broadcast Information Service – interna informativna služba Centralne obavještajne agencije], kojom se objavljuje smrt predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita”, prenosi Tanjug.

  Stvar je u tome što se iznad vijesti o Titovoj smrti kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vijest 4. maja 1980. godine u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

  To je dokaz da griješe i najveći, jer ovu su vijest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dvije susjedne države.

  ‘Pravi’ i ‘lažni’ Tito

  U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. godine prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

  “Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.”

  Američke tajne službe su navodno bile uvjerene da Tito nije bio “pravi” Tito, a tu priču im je ispričao Marijan John Markul u njihovom uredu u Los Angelesu.

  Markul je tvrdio da čovjek koji se tada predstavljao kao Maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

  To je ruski agent, koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, piše u bilješci Federalnog istražnog biroa s početka maja 1955. godine.

  Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936. godine, a državljanstvo je dobio nakon što je dvije godine služio u američkoj vojsci.

  Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovaj puta u Parizu.

  Gdje je naučio svirati klavir?

  Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

  Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid “Maršal je gotovo u potpunosti ignorirao”.

  Osim toga, Markul je FBI-jevcima ispričao da je “pravi” Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta te da je bio blag i imao tuberkulozu.

  Markula je najviše začudilo kako je Tito znao svirati klavir, jer je bio uvjeren da onaj prvi Tito to nije imao gdje naučiti.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty three = 41