More

  Chen Bo: Projekti koje su Kina i BiH potpisale u Budimpešti vrijedni skoro 4 milijarde KM

  Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo u razgovoru za Fenu je pojasnila šta se sve događalo i dogovorilo u glavnom gradu Mađarske.

  Izgradnja termo, hidro i vjetroelektrana, autocesta i željeznica, liberalizacija viznog režima, otvaranje naučnih i kulturnih institucija, organizacija konferencija i foruma u okviru foruma 16+1 u oblastima poljoprivrede i inovacija, neke su od oblasti u kojim su saradnju dogovorili ili ozvaničili Narodna Republika Kina i Bosna i Hercegovina na šestom Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC), poznatom kao Saradnja 16+1.

  Samitu održanom 27. novembra u Budimpešti prisustvovala je visoka delegacija BiH predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. Ovo je treći put da predsjedavajući Zvizdić učestvuje na samitu 16+1 tokom kojega je i ovaj put imao bilateralni susret sa premijerom Kine, Li Keqiangom.

  Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo u razgovoru za Fenu je pojasnila šta se sve događalo i dogovorilo u glavnom gradu Mađarske.

  Među potpisanim bilateralnim sporazumima svakako se ističe onaj o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH, koji su potpisali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi.

  “To je ogroman podstrek za putovanja u oba smjera, i Kineza u BiH i građana BiH u Kinu. Ukidanje viza će sigurno pomoći BiH da privuče značajno više kineskih turista. U prvih devet mjeseci ove godine, skoro 23.000 kineskih turista je posjetilo BiH, što je povećanje za 120 posto u odnosu na isti period prošle godine. Procjena je da će do kraja godine broj biti između 28.000 i 30.000. Kada sporazum o bezviznom režimu stupi na snagu ni 50.000 turista godišnje nije nimalo ambiciozan cilj. Uz ovaj novi vizni režim, nadamo se i da će građani BiH sada više putovati u Kinu da vide historijske znamenitosti i turističke atrakcije, Kineski zid koji mi u Kini zovemo Veliki zid, Hram neba, Vojsku terakota, zoološke vrtove sa pandama i muzeje naše historije i kulture, stare kineske čaršije i nove ogromne trgovačke centre, da iz prve ruke kupuju kineske robe koje su i kvalitetne i jeftine. Pored turističke saradnje, sporazum će značajno olakšati putovanje poslovnih ljudi u jednom i drugom smjeru, tako da doprinese saradnji malih i srednjih preduzeća dvije zemlje. Dvije strane su izrazile opredjeljenje da će zajedno raditi u cilju da sporazum stupi na snagu što je moguće prije”, navela je ambasaradorica Bo.

  Drugi veoma važan dokument je Sporazum o poljoprivrednoj saradnji između Ministarstva poljoprivrede Kine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH , čiji su potpisnici zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi. Ovaj sporazum će postaviti temelje za produbljivanje saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima i poljoprivrednih investicija.

  Treće što je ambasadorica NR Kine istakla sa Samita je potpisani Ugovor o kreditu za Blok 7 Termoelektrane (TE) u Tuzli.

  “Blok 7 TE Tuzla ima višestruki značaj za BiH, u aspektima ekonomskog razvoja, zapošljavanja i poboljšanja okoline. Potpisivanje navedenog ugovora je ključan korak za realiziranje ovog energetskog projekta, koji odražava postojanje širokog konsenzusa unutar BiH za ekonomski razvoj i obezbeđenje boljeg života za građane. Podstičemo kineska preduzeća da uzimaju učešće u ekonomskom razvoju u BiH. U narednoj fazi, prema našem saznanju, kinesko preduzeće je spremno da sa partnerima iz BiH uloži zajedničke napore da bi u narednih nekoliko mjeseci bili ispunjeni ostali uslovi i projekat počeo sa izgradnjom”, istakla je ambasadorica Bo.

  Ambasadorica NR Kine u BiH je istakla da su sporazumi koji su potpisani za popriličan broj projekata ukupne vrijednosti skoro 4 milijarde KM, uključujući izgradnju hidroelektrana i vjetroelektrana, autocesta i željeznica. Time je energetska saradnja dvije države napredovala iz tradicionalnih izvora energije u nove izvore energije te otvorila izgradnju saobraćajnih infrastruktura kao nove oblasti saradnje. Potpisan je i sporazum o otvaranju Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjoj Luci. Riječ je o drugom institutu koji će otvoriti svoja vrata u BiH nakon što je 2014. otvoren prvi pri Univerzitetu u Sarajevu.

  Kineska strana vidi da BiH povećava svoje aktivnosti u okviru formata 16+1, postaje sve vidljivija i proaktivnija. U proteklih pet godina otkako je Saradnja 16+1 pokrenuta, zahvaljujući velikoj pažnji koju pridaju sve institucije u BiH, kako Vijeće ministara BiH tako i Predsjedništvo BiH i entitetske vlade, BiH sve više doprinosi i sve aktivnije učestvuje, te shodno tome osjeća i sve više koristi i bilježi sve više rezultata. Saradnja 16+1 je već postala pokretačka snaga za razvoj odnosa između BiH i Kine. Toj tvrdnji u prilog idu i činjenice da je tokom ovogodišnjeg Samita 16+1 BiH predložila nekoliko inicijativa koji vode produbljivanju saradnje. Nakon uspješnog Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda 16+1 tokom ovogodišnjeg Mostarskog sajma privrede i Treće konferencije o turističkoj saradnji na visokom nivou 16+1 koja je prije samo nekoliko dana održana u Sarajevu, BiH je predložila da bude domaćin Sajma za saradnju u poljoprivrednim investicijama i opremama 16+1, i to opet u saradnji sa Mostarskim sajmom. Također, BiH je predložila održavanje Treće konferencije o saradnji u inovacijama u okviru 16+1 , a u planu je i da se osnuje Centar za naučnu veterinarsku saradnju 16+1 na Univerzitetu u Sarajevu. Sve pomenute inicijative su dobile podršku drugih uključenih strana u okviru 16+1, te su uvrštene u godišnji politički dokument iz Samita, odnosno Smjernice iz Budimpešte za Saradnju 16+1.

  “Mogu da konstatujem da je BiH tokom ovogodišnjeg Samita ubrala više plodova nego ikad. Svjesna sam da više inicijativa za mene i moje kolege znači više posla i truda. Međutim, ja to smatram ‘slatkim mukama’. Spremna sam da sa saradnicima u BiH ulažem napore na konstantnom unapređenju naše saradnje i prijateljskih odnosa ka zajedničkom cilju: da uoči sljedećeg Samita 16+1 zabilježimo još jednu uspješnu godinu sa svim dogovorenim projektima i inicijativama uspješno realiziranim, a da pokrenemo i mnoge nove”, rekla je u razgovoru za Fenu ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy four + = seventy seven