More

  Chakrabarti: EBRD prošle godine u zapadni Balkan uložio 1,1 milijardu eura

  Kako je napomenuo EBRD svoj godišnji sastanak i poslovni forum u 2019. godini organizira u Sarajevu kao jedinstvenu priliku da predstavi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao mjesto pogodno za bavljenje biznisom, ocjenjujući da BiH ima ogroman potencijal za ostvarenje tog cilja.

  Gotovo 2.000 učesnika, uključujući najviše predstavnike Bosne i Hercegovine, lidere zemalja zapadnog Balkana, te predstavnici poslovne zajednice iz mnogih zapadnoevropskih zemalja okupit će se od 7. do 9 maja u Sarajevu na Godišnjem sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

  Potvrdio je u intervjuu za Fenu predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti kazavši i to da bi ovim događajima trebali prisustvovati i predstavnici iz poslovnog svijeta iz 38 ekonomija u kojima je EBRD prisutan.

  Kako je napomenuo EBRD svoj godišnji sastanak i poslovni forum u 2019. godini organizira u Sarajevu kao jedinstvenu priliku da predstavi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao mjesto pogodno za bavljenje biznisom, ocjenjujući da BiH ima ogroman potencijal za ostvarenje tog cilja.

  – Direktna strana ulaganja su ključna ne samo za BiH i ne samo za zemlje zapadnog Balkana, već i za cijelu Evropu. Takva ulaganja veoma su važna ne samo kao izvor dugoročnog finansiranja, koji dolazi s predanošću i perspektivom, nego i za prijenos vještina i znanja – pojasnio je predsjednik EBRD-a.

  Stoga je vrlo važnim nazvao i potrebu da zemlje poduzmu naredne korake u razvoju, ali je i napomenuo da stranim investitorima mnogo znači kada imaju priliku upoznati neku državu iz prve ruke.

  Upravu tu jedinstvenu priliku za investitore, napominje Chakrabarti, pružit će godišnji sastanak EBRD-a jer će omogućiti da ulagači koji budu prisustvovali tom događaju moći upoznati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a mnogi od njih inače ne bi došli u BiH.

  Chakrabarti je govorio i o oblastima investiranja u zemljama zapadnog Balkana, kazavši da je zapadni Balkan ključna regija Evropske banke za obnovu i razvoj.

  – Samo prošle godine uložili smo više od 1,1 milijardu eura kroz 67 projekata u šest zemalja, što je rekordan rezultat, a ove godine težimo sličnom nivou ulaganja – pojasnio je.

  Aktivnosti EBRD-a zasnovane su na rješavanju osnovnih izazova regije te su ulaganja često urađena u kombinaciji sa savjetodavnim uslugama i reformom politike, a tu su razvoj privatnog sektora, regionalna i evropska integracija kao i projekti u oblasti takozvane zelene energije.

  – Potencijal regije je značajan i želimo ga otkriti – dodao je Chakrabarti, a uz to je izdvojio podatak da su godišnja nova ulaganja u 2018. godini povećana na gotovo 200 miliona eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura koliko je izdvojeno u 2017. godini.

  Ukupno do sada ulaganja EBRD-a u Bosni i Hercegovini iznose 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata od početka poslovanja 1995. godine.

  – Ove godine očekujemo daljnje širenje ulaganja do 300 miliona eura, što bi trebalo biti omogućeno jednim dijelom i zbog godišnjeg sastanka, a s druge strane postoji i značajna potražnja za našim financiranjem – naglasio je.

  Na pitanje o saradnji EBRD-a s predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, predsjednik Chakrabarti kazao je da postoje vrlo bliski odnosi i kako je kazao plodonosna saradnja s predstavnicima vlasti i na svim nivoima vlasti, na državnom, entitetskim, kantonalnim ili lokalnim nivoima.

  – Naš rad je zasnovan na državnoj strategiji koja se razvija u dogovoru s predstavnicima vlasti i relevantnim donosiocima odluka. U slučaju Bosne i Hercegovine posljednja strategija usvojena je 2017. godine za petogodišnji period – podsjetio je.

  Kao znak dobre saradnje sa poslovnom zajednicom i bh. vlastima izdvojio je visoku stopu iskorištenosti kredita.

  Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti na kraju razgovora za Fenu zahvalio je bh. vlastima na velikoj podršci koju pružaju u organizaciji i održavanju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u maju.

  Bosna i Hercegovina očekuje da tokom ovog događaja, rečeno je ranije, potpiše ugovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti od 220 miliona eura, koji su već pripremljeni, a odnose se na razvoj infrastrukture, prvenstveno na nastavak izgradnje Koridora 5-C.

  SourceFENA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  90 ÷ eighteen =