More

  Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

  [SAOPŠTENJE] U jeku bitaka iz Drugog svjetskog rata, 25. i 26. novembra 1943. godine, u Mrkonjić Gradu, na prvom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), Bosna i Hercegovina je definisana kao država svih njenih građana i ravnopravnih naroda. Time su obnovljeni temelji državnosti i vraćen teritorijalno-politički identitet te, kasnije, stvoren državno-pravni i ustavni okvir, kao osnov za njeno međunarodno priznanje. U usvojenim dokumentima, Bosna i Hercegovina je potvrdila svoje historijske granice. Iz tog razloga obilježavamo 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

  Naslijeđe naših predaka je naša različitost – njegujući i poštujući naše razlike u kulturi, religiji i običajima, stoljećima smo simbol neobične simbioze koja je pečat posebnog duha i specifičnosti kojim ova zemlja odiše. 

  Da bi naša domovina imala državnost, teritorijalni suverenitet i nezavisnost, nerijetko je njena historija zapisala tamne dane. U tim danima na površinu su izbijali oni koji su svoju vjeru polagali u te principe – da u Bosni i Hercegovinu ima mjesta za sve one koji je osjećaju svojom domovinom. Za tu ideju su se borili do kraja. Dužni smo sjećati se njihove žrtve njegujući te principe i danas. 

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH svim građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji našu srcoliku zemlju ponosno zovu svojom, čestitamo Dan državnosti!

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana "Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan" Brčko distrikt BiH 

  Čitano

  Povezani članci