More

  Češka donirala BiH milion eura za kontrolu migracija

  spot_imgspot_img

  Vlasti Bosne i Hercegovine učinit će sve da zaštite svoje granice od ilegalnih migracija, potvrdio je ministar sigurnosti Dragan Mektić prilikom preuzimanja češke donacije od milijun eura namijenjene graničnoj policiji.

  Dodao je da Sarajevo u zaštiti granica računa na pomoć zemalja regije i odlučnije sudjelovanje Europske unije.

  Prethodno je Mektić potpisao sporazum sa češkim veleposlanikom u BiH Jakubom Skalnikom o preuzimanju donacije.

  Donaciju u vrijednosti od milijun eura vlada u Pragu namijenila je kao pomoć za nabavku opreme za Graničnu policiju BiH, koja je suočena s golemim izazovima u nadzoru granica sa Srbijom i Crnom Gorom preko kojih od početka godine svakodnevno pristižu deseci ilegalnih migranata.

  Novac će biti usmjeren isključivo u tehničko opremanje graničnih policajaca sredstvima poput sofisticiranih termovizijskih kamera, dronova s kamerama i uređaja za detekciju otkucaja srca koji se koriste za provjere tereta u vozilima, rekao je Mektić.

  Mektić: Nema razumijevanja za graničare

  “Za graničare u BiH godinama nema političkog razumijevanja i već dugo za njih nisu osigurana dodatna finansijska sredstva pa će ova donacija u velikoj mjeri pomoći Graničnoj policiji u jačanju zaštite granice”, dodao je.

  Upozorio je da su ranije vlasti učinile sve ne bi li “osakatile” policijske agencije na državnoj razini, a BiH se sada suočava s posljedicama takvog političkog djelovanja.

  Veleposlanik Skalnik kazao je da je pomoć državama zapadnog Balkana godinama prioritet Češke i podsjetio da je slične donacije ranije osigurala za Srbiju i Makedoniju.

  Prema podacima policijskih agencija, u BiH je od početka godine registriran ulazak nešto više od 10.000 ilegalnih migranata. Procjene o tome koliko ih je i dalje u BiH su različite, a pretpostavka je da se radi o 3.000 do 4.500, pri čemu većina boravi na području Unsko-sanskog kantona odakle pokušavaju nastaviti put za Hrvatsku i dalje prema zapadnoj Europi.

  “Lažne su tvrdnje da je stanje haotično”, rekao je Mektić i ocijenio da u medijskim izvještavanjima ima puno pretjerivanja poput navoda da je u BiH stiglo i do 50.000 migranata.

  “Neki žele kreirati stanje koje bi odgovaralo nekim političkim interesima odnosno izbornim kampanjama. Tvrdim da nema ničega haotičnog i da stanje u BiH nije ništa drugačije nego u Srbiji iz koje dolazi 80 posto ilegalnih migranata”, kazao je Mektić.

  Pritisak na cijeloj granici sa Srbijom

  Upozorio je da je sada pritisak na cijeloj dužini granice između BiH i Srbije, a dodatni je problem što je Srbija ukinula vizni režim s Iranom, pa iz te zemlje sada u BiH pristiže sve više “ilegalaca”.

  Od 15 do 17 posto ilegalnih migranata koji stižu u BiH upravo su Iranci i na trećem su mjestu nakon Pakistanaca i Sirijaca.

  Mektić tvrdi kako sve države regije kriju tačne podatke o migracijama želeći prebaciti problem u tuđe dvorište. Ustvrdio je da bilateralni sporazumi o readmisiji u praksi uopće ne funkcioniraju.

  “Niko od ilegalnih migranata nije dobio azil u BiH, a vjerovatno i neće jer je riječ o osobama koje su svoje zemlje napustile isključivo iz ekonomskih razloga”, ustvrdio je.

  “Ovo je evropski problem i za njega treba evropsko rješenje. BiH ga sama ne može naći, a biće dio svakog zajedničkog rješenja”, kazao je Mektić ističući kako je 80 posto ilegalnih migracija na cijeloj ruti od Turske u rukama organiziranog kriminala.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + = seven

  Čitano

  Povezani članci