More

  Cerić Bošnjacima: Nije dobro što smo međusobno posvađani

  "Bakir Izetbegović je trenutno lider u politici, a Husein Kavazović je lider u vjeri. Farz nam je da bez predrasuda podržimo i jednog i drugog."

  - Advertisement -

  Dr Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, objavio je danas komentar, prenose bh. mediji:

  Dragi moji,

  Danas je treći dan Hadžijskog bajrama, u kojem se vrši treće simbolično kamenovanje šejtana na Mini. Obzirom na današnju složeno stanje muslimana kod kuće i u svijetu, čini mi se da je taj čin najvažniji čin hadža. Nisu samo neke središnje muslimanske države (“krvavo”) međusobno posvađane, već su i neke muslimanske zajednice u svijetu ostavljene na milost i nemilost njihovim dušmanima poput Rohingya muslimana u Arakanu, Mijanmar.

  Zaista, muslimani moraju otjerati šejtana iz sebe i od sebe, ali ne simbolično, već stvarno. Nažalost, zloćudni šejtan je previše uzeo maha u širenju loše volje i među nama – muslimanima-Bošnjacima.

  Razumljivo, za Bajram su nam puna usta ljubavi, sloge i jedinstva. Puna su nam usta, ali srca kao da su nam prazna te ljubavi, sloge i jedinstva. A šta nam ostaje ako nam toga nestane. Ostaje nam ništa osim da ih gledamo kako nam otimaju bosansku hižu. Jučer se nadvio strašni cunami nad bosanskom hižom iz Beograda i Zagreba. Jučer se dogodio antibosanski politički mobing, kakvog Bosna ne pamti od agresije i genocida. Beograd je javio da sprema srpsku deklaraciju o spašavanju srpskog kulturnog prostora uz napomenu da im samo Bošnjaci (Bakir Izetbegović) stoje na tom putu. Jučer je u Sarajevu inaugurisan novi mitropolit dabrobosanski episkop Hrizostom. Niko iz Srpske pravoslavne crkve nije bio na bajramskom prijemu.

  Jučer, drugoga dana Kurban bajrama, premijer Hrvatske je bio u posjeti Sarajevu, ne bih rekao da nam čestita Bajram, već da nam pokaže koliko nas ne poštuje i koliko je bosanska politika nebitna za izgradnju Peljaškog mosta. Dragan Čović se ovih dana naslađivao izjavom da mu mišljenje Bakira Izetbegovića nije bitno.

  Sve je manje patriotskih bosanskih medija. Sve više je onih koji su u službi hrvatsko-srpskog dogovora ili srpsko-hrvatskog ugovora u kojem bosansko mišljenje nije bitno. Dodik samo što kahne a Čović samo što dahne neki “bosanski” portali to odmah uhvate da im mudrost ne pobjegne, posebno ona koja na Bosnu pljuje. Bitno je samo ono oko čega su se njih dvojica dogovorili: Cvetković-Maček, Tuđman-Milošević, Dodik-Čović.

  Posvađani Bošnjaci i ratne teme u “bosanskim” medijima

  A šta je s Bošnjacima/Bosancima u međuvremenu. Bošnjaci/Bosanci su u međuvremenu posovađani po svim šavovima. U politici niko niskim ozbiljno ne razgovara. Kao da se ništa ne događa oko Bosne i protiv Bosne. U nekim “bosanskim” medijima otvaraju se ratne teme, iznose se lažni podaci, koji ugrožavaju bosanski nacionalni i državni suverenitet i bosansku nacionalnu sigurnost. Umjesto revizije za osudu Genocida nad Bošnjacima pred međunarodnim sudom u Hagu protiv Srbije, neki među nama pokreću reviziju ratnih događaja u kojima su bosanski momci, loši momci ili su u najmanju ruku loši kao i svi ostali, koji su činili ratni zločin u Bosni. Nije li to paradoksalno da dok bosanski susjedi štite svoje pravosnažno osuđene ratne zločince, koji su počinili ratni zločin protiv Bosne, dotle se u nekim medijima svakodnevno nameće lažna krivnja bosanskim borcima za slobodu Bosne. Takav odnos prema vlastitim nacionalni i moralnim vrijednostima nije zabilježen nigdje u svijetu. Takva samoubilačka pamet ne postoji nigdje.

  I dok neki Bošnjaci/Bosanci pravdaju političku podjelu borbom za vlast, drugima ne može u glavu stati zašto je došlo do podjele u Saboru Islamske zajednice. To se ničim ne može pravdati osim nedostatkom odgovornosti. Moram im reći ma kako to ocijenili: takvo ponašanje je nedopustivo. Zato, umjesto unutarnjih sujetnih obračuna u politici i vjeri, odgovorne glave u Bošnjaka moraju se urazumiti, moraju pozvati sve druge mudre glave, bivše i sadašnje, za jedan sto da se međusobno upoznaju, da se međusobno osjete, da se međusobno uvaže, da se međusobno ohrabre na putu definiranja jedinstvenog političkog stava u odnosu na prijetnje, koje nam dolaze iz Zagreba od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića, koji, poput Miloševića, slatko priča, ali gorke mlazove pušta preko Drine.

  Moramo znati, Bakir Izetbegović je član Predsjedništva države Bosne i Hercegovini ispred Bošnjaka. On je prva politička glava u Bošnjaka, sviđalo se to nekome ili ne sviđalo. Zbog toga, Bakir mora imati našu punu podršku da radi savjesno i odgovorno za dobrobit nacije i države. Dušmani moraju znati da Bakir nije sam, da mi stojimo svi iza njega. Dakle, Bakir ima pravo i obavezu da okupi Bošnjake/Bosance oko zajedničkog državnog cilja. Bošnjaci moraju imati lidera oko kojeg će se svi okupiti i raditi zajedno za svoj kolektivni opstanak. Nakon Genocida Bošnjaci nemaju pravo na slabe i neodgovorne lidere ni u politici ni u vjeri.

  Jedno tijelo i jedna duša ili nestanak

  Bakir Izetbegović je trenutno lider u politici, a Husein Kavazović je lider u vjeri. Farz nam je da bez predrasuda podržimo i jednog i drugog, farz nam je da ih ohrabrimo da se otvore prema svima, pa i prema onima koji ih trenutno napadaju, pa da svi zajedno sagledamo šta nam je činiti da nam se ne dogodi novi genocid. Jer, ovo što nam se ovih dana poručuje kako od srpske tako i od hrvatske politike liči na ono što smo slušali na početku devedesetih. Razlika je samo u tome što smo mi u Bosni početkom devedesetih bili složniji i jedinstveniji nego što smo sada. Dakako, moramo opet biti i složni, i jedinstveni, i odlučni da se branimo. Moramo biti iskrene jedni prema drugima, i slobodni moramo biti u međuosobnom odnosu. Strah, koji se širi, među nama od nas samih protiv nas samih je najopasniji za naš osptanak. Za nas nema drugog puta već da budemo jedno tijelo i jedna duša – osim da nestanemo. A nestati nećemo zato što među nama ima pametnih glava koje su savjesne i odgovorne.

  Od reisu-l-uleme Kavazović očekujem da se aktivno uključi i pokaže svoje liderske sposobnosti, koje on zasigurno ima, u okupljanju Bošnjaka oko zajedničkog cilja.

  Zaista, moramo se uozbiljiti!

  Moramo kamenom ubiti šejtana u sebi i odaljiti ga od sebe!

  Tako nam Allah pomogao!

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  71 − sixty six =