Čelnici Vlade Distrikta sa predstavnicom SIGMA/OECD razgovarali o reformi javne uprave

Foto / Ustupljeno Otisku

[SAOPŠTENJE]  Čelnici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Željko Antić danas su u brčanskoj Vijećnici održali radni sastanak sa predstavnicom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gospođom Blanca Lazaro, ekspertom za upravljanje javnim i ljudskim resursima pri zajedničkoj inicijativi OECD-a i Europske unije.

Ova incijativa je finansirana od strane EU-a  pod nazivom SIGMA program koji služi za pružanje podrške zemljama partnerima u modernizaciji javne uprave. Gospođa Lazaro dio je petočlane delegacije OECD-a, Delegacije EU u BiH / EUSR i OHR.

Gradonačelnik i njegovi saradnici  pružili su punu podršku procesu reforme javne uprave brčanske administracije koji je u toku. Akcent je bio na funckionalnom unaprijeđenju kroz stvaranje efikasne javne uprave donošenjem novih zakona o javnoj upravi i državnoj službi koji su u što većoj mjeri usaglašeni sa standardima Evropske unije.

Svi akteri sa sastanka zaključili su da nova zakonska rješenja ne trebaju biti kozmetičke prirode nego suštinske promjene  što bi značilo i konačno unaprijeđenje određenih statusnih odredaba i kroz samu izmjenu Statuta Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik i njegovi saradnici izrazili su punu podršku radnim grupama za izradu gore pomenutih zakona koji su uložili značajan trud a čiji su dosadašnji nacrti visoko ocjenjeni od strane gospođe Lazaro i njenih kolega.

Inače novim zakonskim rješenjima bile bi učinjene značajne promjene u pogledu odgovornosti u radu fondova, zavoda i javnih preduzeća kao i prenošenja zadataka na  operativni nivo.  Konstatovano je da je reforma javne uprave – uključujući izradu nacrta zakona, proširenje kapaciteta i izgradnju institucija, vođena odlučnom voljom vladajuće koalicije ka pristupanju Evropskoj uniji.

Vlada Brčko distrikta BiH
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty four − = 63