Čelnici Vijeća ministara BiH sa Hahnom: Bh. vlasti ove godine očekuju kandidatski status BiH u EU

  - Istinski se nadamo da će 2019. godina biti zapisana u historiji BiH kao godina kada smo napravili značajan iskorak u procesu EU integracija sticanjem statusa kandidata, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

  Foto: AA

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, razgovarali su danas u Sarajevu sa komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanessom Hahnom, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Zvizdić je izrazio zadovoljstvo postignutim mandatnim rezultatima Vijeća ministara BiH na putu EU integracija, podsjećajući da je implementiran čitav niz aktivnosti i mjera sa EU agende, od stupanja na snagu SSP-a, usvajanja seta cjelodržavnih strategija, značajne realizacije reformske agende i rasta ključnih makroekonomskih parametara, mehanizma koordinacije, kao i činjenicu da je Vijeće ministara BiH dostavilo usaglašen paket odgovora na dodatna pitanja.

  Rekao je da je prethodna godina bila izuzetno važna za BiH i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive, te da građani BiH veoma cijene pojačani angažman EU u regionu koji je dodatno ojačan objavljivanjem Strategije kredibilne perspektive proširenja.

  Govorio je i o regionalnoj saradnji i rekao da je u proteklom periodu Evropska komisija bila istinski partner u promovisanju pozitivnih procesa te kreiranju ohrabrujućih narativa kako unutar regiona, tako i od odnosu regiona prema zemljama članicama EU.

  Zvizdić je izrazio optimizam da će jedna od pozitivnih priča iz regiona ove godine biti i ona koja se tiče Bosne i Hercegovine.

  “Istinski se nadamo da će 2019. godina biti zapisana u historiji BiH kao godina kada smo napravili značajan iskorak u procesu EU integracija sticanjem statusa kandidata”, rekao je tokom sastanka Zvizdić, posebno naglašavajući važnost takvog napretka za mlade ljude u BiH.

  Pozvao je Hahna da bude gost na godišnjem sastanku odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poslovnom sastanku – investicijskoj konferenciji u Sarajevu od 7. do 9. maja 2019. godine.

  Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar Wigemark.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety two − ninety one =