More

  Čeka li mlade u Brčko distriktu svijetla budućnost?

  Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan mladih, čiji status u Brčko distriktu i dalje nije dobar.

  Mladi su najviše nezadovoljni otežavajućim okolnostima po pitanju adekvatnog zaposlenja, koje se ogledaju kroz način zapošljavanja putem koruptivnih radnji u javnom sektoru, te nedovoljno razvijen realni sektor.

  Uz nedostatak brojnih sadržaja koji fale mladima u ovoj lokalnoj zajednici, stvorila se veoma negativna atmosfera koja ih tjera iz države u potrazi za boljim životom.

  Također, mladi su u nedovoljnoj mjeri uključeni u proces donošenja odluka, pogotovo u segmentu koji ih se direktno tiče.

  Šta dalje?

  Ovo pitanje postavljaju iz Omladinskog centra Vermont, koji godinama radi na poboljšanju uslova života mladih ljudi.

  Smatraju da bi stariji stanovnici BiH trebali više raditi na promjenama koje bi zadovoljile mlade i zadržale ih u svojoj zemlji, a to znači maksimalno uključivanje mladih u sva društvena i politička dešavanja, te uvažavanje njihovih stavova i prihvatanje odluka.

  “To ne znači da će stariji ljudi biti potpuno odbačeni, nego će pustiti mlađima da i oni donose odluke”, ističu.

  Također, iz ove organizacije su mišljenja da je veoma dobro što novije generacije imaju svijest o svojim pravima, ali bi ih trebalo opominjati da imaju i svoje dužnosti odnosno obaveze koje ne smiju zanemarivati.

  Strategija za mlade do kraja godine

  U Distriktu se dugo čekalo na donošenje Zakona o mladima, kojim je formirano Vijeće mladih, koje predstavlja krovnu organizaciju omladinskih udruženja i kao takvo bi trebalo učestvovati u kreiranju politika, programa i strategija za mlade u saradnji sa zakonodavnim tijelima.

  Vijeće u saradnji sa Odjelom za stručne i administrativne poslove brčanske Vlade radi na izradi strategije za mlade, koja je usmjerena na rješavanje osnovnih pitanja koja se tiču ove kategorije stanovništva.

  Strategija je trebala biti gotova još prošle godine, ali su zbog pandemije korona virusa brojne aktivnosti pomjerene, te se završetak ovog posla očekuje do kraja 2021.

  “Potrebno je pružiti više prostora i kreirati više prilika za mlade, kako bi se izrazili kao ličnosti i preuzeli odgovornost upravljanja bitnim procesima u društvu”, kazao je u razgovoru za Otisak.ba Harun Šabanović, član Upravnog odbora Vijeća mladih i dugogodišnji aktivista u Proni – Centru za omladinski razvoj.

  Najava promjena

  Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović najavio je formiranje odsjeka za mlade u okviru brčanske Vlade, kao i izgradnju studentskog kampusa te proširenje Omladinskog centra.

  “Nova zakonska rješenja trebala bi suzbiti korupciju pri zapošljavanju”, kazao je on u razgovoru za Otisak.

  Sve ove promjene, koje se očekuju u narednim godinama, mogle bi utjecati na poboljšanje statusa mladih i smanjenje broja onih koji odlaze sa ovih prostora, odnosno njihov povratak u određenoj mjeri.

  Ali, s obzirom na nedostatak povjerenja, vrlo je moguće da to bude dugotrajan proces.

  Novinar: Adis Mujdanović

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI