More

  CCI: Skoro milijardu KM potrošile su institucije Distrikta s nepravilnostima u poslovanju

  Predstavnici Centara civilnih inicijativa ukazali su na potrebu hitnog donošenja mjera u Distriktu kojima bi se osigurala odgovornost institucija u realizaciji revizorskih preporuka.

  „U Brčko distriktu ne postoji kontrola nad provođenjem revizorskih preporuka od strane institucija, dok zakonodavni okvir ne predviđa nikakve mjere po tom pitanju“, zaključak je predstavnika Centara civilnih inicijativa nakon provedene analize poslovanja 28 institucija distrikta u periodu od 2018. do 2020. godine.

  Mahir Poljić, jedan od koordinatora projekta, rekao je novinarima da je u tom periodu potrošeno 974 miliona KM budžetskih sredstava, a da su 92 posto ovog iznosa potrošile institucije kod kojih su uočene nepravilnosti u poslovanju.

  „Najveći broj nepravilnosti odnosi se na zaključivanje ugovora o djelu, dodjeljivanje grantova, realizaciju tekućeg i kapitalnog budžeta distrikta te popis imovine,“ istakao je Poljić.

  „Od svih institucija, njih 18 dobija već treću godinu uzastopno mišljenje sa rezervom, što pokazuje da ne postoji odgovornost kod institucija da isprave nedostatke“, naglasio je Poljić i dodao da je u navedenom periodu dato 937 preporuka od čega je samo 23.5 posto realizovano.

  Iz Centara civilnih inicijativa smatraju da je potrebno hitno donijeti mjere koje bi imale za cilj podsticanje realizacije preporuka kao i to da institucije treba sankcionisati u slučaju ponavljanja nepravilnosti ili kada ne žele provoditi preporuke iz revizorskih izvještaja.

  CCI

  Čitano

  Povezani članci