More

  Bulčević: Uradio sam sve u skladu sa zakonima, hoće da mi napakuju

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U šestom izdanju Otiskovog Specijala voditelj i urednik emisije Adis Mujdanović ugostio je zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Damira Bulčevića, prvoga čovjeka brčanskog NiP-a. Gost je govorio o svojoj političkoj putanji od SDA do NiP-a, osvrnuvši se na neslaganja s Esedom Kadrićem. Govorilo se i o njegovoj karijeri na šefovskim pozicijama i unutarstranačkim odnosima u NiP-u.

  Mujdanović je ukratko predstavio Bulčevića rekavši da mu je 40 godina; da je veći dio života proveo u Brezovom Polju. S gostom se osvrnuo i na njegove političke početke u SDA.

  Bulčević je kazao da je još 1994. njegovo članstvo u SDA počelo učlanjenjem u tadašnju Muslimansku omladinsku sekciju.

  Članstvo i rad u stranci isplatili su se za Bulčevića 2014. godine kada ga je, kako je rekao, Kadrovska komisija SDA predložila za šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu brčanske Vlade.

  Kažu neki da sam dobro radio taj posao — istaknuo je Bulčević, dodavši da je za vrijeme njegovog mandata smanjena nezaposlenost.

  Istaknuo je da ne zna tačno kada je počeo sukob između njega i prvog čovjeka brčanske SDA Eseda Kadrića.

  Iskreno ja ne mogu reći kad je počeo, da li ima taj sukob, da li ga nema… Osjeti se neka netrpeljivost između nas dvojice — dodao je, kazavši da je unutar SDA bio neka vrsta opozicije jer se protivio praksama u kojoj iz jednog mjesta ima 100 zaposlenih u nekoj javnoj instituciji.

  Osim oko zapošljavanja s predsjednikom stranke lomio je koplja i oko kredita za Luku, objasnio je. Priznao je da je zbog volje pojedinca davao izjave koje se nisu poklopile s onim što radi i otkrio je još da je Brčko već platilo 500 000 maraka zbog odlaganja radova u JP-u Luka.

  Kao dodatni povod za sukob naveo je neslaganje prilikom unutarstranačkih izbora. Istaknuo je da nije htio preuzeti funkciju predsjednika stranke, ali da je htio da se poštuju izborna pravila koja su, prema njegovim riječima, gotovo pa skrivana.

  Politika je takva da moramo sjesti za isti sto. Ja ne bježim od toga da sjednem da razgovaram — zaključio je o odnosu s Kadrićem.

  Poslije pozicije šefa Odjeljenja, Bulčević se prijavljuje na mjesto šefa Inspektorata Brčko distrikta BiH gdje, kako je objasnio, legalnom konkursnom procedurom biva izabran na tu poziciju.

  Da tako ne misle drugi, ukazao je Mujdanović, podsjetivši Bulčevića da postoje tvrdnje da je za tu poziciju potpisao izjavu da nije politički aktivan iako je tada obnašao funkciju u SDA.

  Ta prijava ide iz SDA — otkrio je Bulčević, dodavši da je uradio sve u skladu sa zakonima, ali da drugi hoće da mu napakuju.

  Tužilac će odlučiti. Moje je da se branim. Ja tvrdim da je sve to bilo regularno — podcrtao je.

  Rad u Inspektoratu Bulčević je zamislio kao izlaz iz politike. Međutim, zbog, kako je naveo, nastojanja da se inspektorima ne ukidaju beneficije novim Zakonom o platama, Bulčević ponovo dolazi u sukob s predstavnicima vlasti.

  Kada želite da se borite protiv korupcije, morate imati adekvatnu platu za svoj posao — objasnio je.

  Ispričao je da je za vrijeme rada u Inspektoratu imao ponude za koruptivne radnje od strane određenih privrednika, ali da ih je odbio.

  Bulčević je naglasio da NiP predstavljaju svi članovi.

  Ja ne pretendujem na poziciju predsjednika NiP-a — zaključio je, dodavši da će se o njegovoj mogućoj kandidaturi govoriti nekom drugom prilikom.

  Time je najavio unutarstranačke izbore naglasivši da će svi koji ispunjavaju određene uslove moći glasati i biti birani.

  Nećemo kriti ta pravila kao neki drugi što su krili pod stolovima tamo negdje — dodao je Bulčević, aludirajući na izborni proces u bivšoj stranci.

  Govorilo se i o odnosima Bulčevića sa članovima NiP-a. Objasnio je da s Abudulahom Iljazovićem ne postoji nikakav sukob, dodavši da je tačno da je Iljazović iznio određena nezadovoljstva za odabir povjereništva mladih na nivou BiH.

  U porodici nema idealnih odnosa — dodao je.

  Kazao je da je Iljazović jako interesantan te pohvalio njegove aktivnosti na Ficibajeru. Na zahtjev voditelja komentirao je njegovu prošlost povezanu s opojnim sredstvima, kazavši da mu je zakon omogućio da se kandiduje i da će on najbolje predstaviti sebe.

  Osvrnuvši se na odlazak Dženane Kukić, Bulčević je objasnio da je ona poslala pismo putem kojeg se iščlanila iz stranke.

  Nije bilo nikakvih sukoba — poručio je o odnosu sa Kukić.

  O stavovima Damira Bulčevića o aktuelnim temama u Distriktu, novim zakonima i inicijativama, čitajte u drugom dijelu intervjua narednih dana na Otisku.

  Cijela emisija

  Razgovore o temama u članku gledajte na sljedećim minutama:

  • 00:00 – 15:35
  • 17:30 – 24:44
  • 51:10 – 56:20
  Autorica: Emina Osmić Hajdarević
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img