Bulčević, Pezerović i Nikolić o trenutnoj situaciji oko korona virusa na području BDBiH

Danas je ispred brčanske Gradske vijećnice održana konferencija za medije o trenutnoj situaciji oko korona virusa na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na kojoj su govorili šef Inspektorata Damir Bulčević, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović i šefica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić.

Bulčević je kazao da su sanitarni inspektori na osnovu naredbe Kriznog štaba BDBiH i informacije brčanske Policije o kretanju Dragice Janjić, koja je prekršila Rješenje o samoizolaciji, jučer privremeno obustavili rad nekoliko objekata, te privremeno postavili traku oko stambene zgrade u kojoj stanuju dvije osobe zaražene korona virusom.

“Obustavili smo rad Addiko banke, Apoteke Lekoprom, STR Zimonjić, Restorana Marco Polo, MPJ Group Brezovo Polje. Naloženo je Higijensko-epidemiološkoj službi da odmah dezinfikuje te objekte i to je i urađeno. Svi ovi objekti danas rade i funkcionišu”, naglasio je on.

Dodatnih 15 rješenja o samoizolaciji

Također, Inspektorat je izdao još 15 dodatnih rješenja o samoizolaciji za one osobe s kojima je kontakt imala Dragica Janjić, čiji su rezultati testiranja na korona virus negativni.

Bulčević je istakao da je Krizni štab hitno izdao navedena rješenja prije rezultata testiranja, kako bi što manje izložio riziku građane ove lokalne zajednice.

Prestanak mjere izolacije?

Kada je u pitanju izdavanje rješenja o samoizolaciji i njihovom prestanku, on je kazao da će iz Pododjela za javno zdravstvo zvati osobe kojima ističe ova mjera.

“Mi smo jučer na Kriznom štabu dogovorili tačnu proceduru između Inspektorata i Javnog zdravstva. Osobe koje su u samoizolaciji će se kontaktirati, kako bi se vidjelo da li se dobro osjećaju ili ne, i ukoliko se dobro osjećaju i nisu imali dodatnih poteškoća, odnosno simptoma na korona virus, bit će upućeni porodičnom ljekaru. Ukoliko su imali simptome, ovisno o stanju u kojem se nalaze, bit će upućeni u ambulantu koja je određena za pregled ovakvih pacijenata ili će mobilni tim biti upućen tamo gdje su u samoizolaciji. Na osnovu toga svi oni će dobijati određena uvjerenja od Javnog zdravstva o prestanku samoizolacije”, pojasnio je Bulčević, dodavši da Inspektorat rješenja izdaje na način da osoba koja ulazi u BiH mora dokazati koji je dan ušla, a jedan od dokaza je pasoš s registriranim datumom ulaska.

“Na osnovu toga im izdajemo rješenje, s tim da smo sada uspostavli i klasičnu proceduru između inspektorata RS-a i FBiH, tako da njihovi sanitarni inspektori izdaju rješenja i za naše građane, a mi izdajemo i za njihove građane, tako da oni automatski na granici dobijaju rješenja o samoizolaciji koja im počinju taj dan. Znači, rješenja se izdaju od momenta ulaska na granicu BiH, a u drugim slučajevima rješenja se izdaju na osnovu prijedloga Javnog zdravstva, odnosno Epidemiološke službe”, naveo je šef brčanskog Inspektorata.

Smanjuje se broj ulazaka u BiH

Na Graničnom prelazu Brčko-Gunja danas je evidentirano 28 osoba koje su ušle u BiH.

Od toga, tri sa područja BDBiH, 17 s područja bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska, te osam sa područja drugog bh. entiteta Federacija BiH.

“Evidentno je da se smanjuje broj ulazaka u BiH”, naglasio je Bulčević, uputivši apel građanima da se pridržavaju svih mjera koje izdaje Javno zdravstvo.

Pod zdravstvenim nadzorom 976 osoba

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade BDBiH Akif Pezerović kazao je da se prema posljednjim podacima na području ove lokalne zajednice pod zdravstvenim nadzorom nalazi 976 osoba.

“Od tih lica imamo dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom sa blagim respiratornim simptomima. Za jednu je urađen brzi test na gripu i on je pozitivan na gripu, i ljekar mu je propisao terapiju. Za drugu osobu mobilni tim je dao samo preporuke o ponašanju. Sva  ostala lica su bez respiratornih simptoma. Ukupno testiranih lica ovog časa je 22, a dvije osobe, kao što je poznato, su pozitivne, 18 je negativno i još za dvije osobe čekaju se rezultati”, naveo je on.

U kojim slučajevima se vrši testiranje?

Šefica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić pojasnila je u kojim slučajevima se vrši testiranje.

“Mi strogo radimo prema indikacijama. Svakodnevno smo u kontaktu sa građanima koji su u izolaciji. Prvi put nam se neko jutros javio u izolaciji da ima neke simptome i tada doktor izlazi na teren, vrši procjenu, kod tih pacijenata se uzima bris i šaljemo na analizu. Sve dok nema izražene simptome mi u najvećem broju slučajeva nećemo dobiti adekvatan nalaz, jer nalazi se moraju ponavljati. Zamolila bih građane da poštuju mjere i podsjećam da ne može tek tako virus da se prenese. Ako smo se držali svih preporuka koje je Javno zdravstvo dalo, ako smo držali odstojanje, ako smo nakon ulaska u neki objekat vratili se kući i oprali ruke, mi nećemo dobiti i prenijeti virus. Ako smo se držali preporuka, nema razloga za strah. Svi oni koji imaju sumnje mogu nas kontaktirati na broj telefona 080050606”, navela je ona.

Nabavka opreme i zaštitnih sredstava

Pezerović je podsjetio da je nabavka opreme i zaštitnih sredstava u toku.

“Započela je nabavka zaštitnih sredstava i riječ je oko 300.000 rukavica i ostalih zaštitnih sredstava. Također, pokrenut je i postupak vezano za nabavku CT-a. Preporuka struke je bila i da se nabavi jedan mobilni RTG, zatim respiratori. Trenutno imamo pet respiratora, za pet je već pokrenut postupak, a pet se očekuje od UNDP-a. U skladu s preporukama zdravstvenih radnika pokrenut ćemo postupak za još deset respiratora, što bi bilo ukupno 25 respiratora“, naveo je on.

Novinar: Adis Mujdanović
Videoreporter: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = ninety