Budi čovjek! – poruka brčanskim maturantima

Fotografija pjesme i autora na ulazu u školu

Pedagog JU Tehničke škole Brčko Edin Mujić uputio je jutros poruku ovogodišnjoj genereciji brčanskih maturanata. Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

  • Živimo u vremenu općeg nerazumijevanja i revanšizma. Lokalno, regionalno, globalno – truju nas retrogradnim idejama. Ljudski duh je oronuo, sve smo manje ljudi. „Odrasli“ su postali dušmani budućim generacijama.

Živimo u vremenu općeg mraka, ali… svjetla ima. Nalazi se u mladima. Tog svjetla mnogo ima u Bojanu Jekiću, učeniku JU Tehničke škole, maturantu. Bojan je primjer mladog čovjeka  koji aktivno i uporno radi na realizaciji vlastitih potencijala. Otporan je na „trovanje“.

Jedan od njegovih mnogobrojnih talenata je poezija. Jedna od pjesama iz njegovog bogatog opusa je pjesma „Budi čovek“. Pjesma je to koja navodi na razmišljanje. Ukoliko razmisliš, bolje ćeš razumjeti, sebe i druge. A toga nam najviše nedostaje. Posebno nama, Balkancima.

Bojan svoju pjesmu ostavlja u nasljeđe Tehničkoj školi. Postavljena je na ulazu u školu i vjerujemo da će dugi niz godina slati važnu poruku generacijama koje dolaze.

Ovom prilikom istu poruku šaljemo ovogodišnjoj generaciji brčanskih maturanata. Radite na sebi – uvažavajte druge! Obrazovanjem se borite protiv fašizma. Ne budite dušmani budućim generacijama. Ne gasite svjetlo – BUDITE ČOVJEK!