More

    Brojni benefiti, ali treba biti i na oprezu: Šta se događa vašem tijelu ako jedete kivi?

    - Advertisement -

    Kivi je tropsko voće koje sadrži kalij, folat te vitamine C i E. Ovo voće nosi brojne benefite kao što je očuvanje zdravlja srca i bolja probava, ali može povećati rizik od bubrežnog kamenca.

    Koža kivija je također jestiva te sadrži veliku količinu vlakana i vitamina E.

    Jača zdravlje srca

    Nutricionistica Lauren Minchen navodi da je davanje prioriteta hrani bogatoj kalijem poput kivija može pomoći u povećanju kalija, što neutralizira negativne učinke natrija na krvni pritisak, broj otkucaja srca i ravnotežu vode. Osim toga, kivi je umjereno bogat vlaknima, s nešto više od dva grama po voću, što pridonosi zdravlju srca.

    Dobar je za probavu

    Uključivanje puno vlakana u vašu prehranu ima dokazane prednosti za smanjenje zatvora i njegovanje zdravog mikrobioma. Studija iz 2010. godine pokazala je da je enzim u kiviju pod nazivom aktinidin posebno pomogao razgraditi proteine u probavnom traktu.

    Bolji vid

    Kivi je bogatantioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju. Ovi spojevi jedina su vrsta koja se nakuplja u mrežnici. Tamo štite od oštećenja oka održavajući stanice čistima od štetnih slobodnih radikala.

    Mogli biste spriječiti anemiju

    Kivi je vlastiti izvor vitamina C s 56 miligrama po voću. To je 62 posto preporučenog dnevnog unosa (RDI) za muškarce i 75 posto za žene. Unos puno vitamina C u vašu dnevnu prehranu može pomoći u sprječavanju anemije jer poboljšava apsorpciju željeza u vašem tijelu.

    Potiče gubitak kilograma

    Jedan kivi sadrži samo 44 kalorije što je veoma mala količina. Zamjenom visokokalorične hrane kivijem mogli biste smanjiti vaš dnevni unos kalorija, što bi dovelo do gubitka težine.

    Održava nivo šećera u krvi

    Konzumacija hrane s niskim glikemijskim indeksom naročito je korisna za dijabetičare jer to znači da ta hrana može pomoći u održavanju prirodnog upravljanja šećerom u krvi.

    Povećava rizik od bubrežnog kamenca

    Konzumacija kivija neke osobe može dovesti do iskustva koje je potpuno neugodno. Kivi ima visok udio oksalata, prirodnog biljnog spoja koji može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Ako ste skloni ovim kamencima koje je bolno izbaciti, pametno je smanjiti hranu s visokim udjelom oksalata.

    Otisak.ba

    - Advertisement -spot_imgspot_img

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    - Advertisement -spot_img

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    ÷ 3 = one