More

  Brojne reakcije na dešavanja oko smrti Mensura Đakića i ukopa 18 NN osoba

  Dešavanja oko smrti Mensura Đakića i ukopa 18 NN osoba u Brčkom ovih dana izazivaju brojne reakcije. Danas i jučer saopštenjem su se oglasili i pojedini politički subjekti.

  Predstavnici Srba u zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta BiH najoštrije osuđuju provokaciju i sipanje soli na još uvijek nezaraslu ranu porodicama 69 ubijenih i preko 2500 zarobljenih i protjeranih Srba sa Bukvičkog platoa. Javnim oglašavanjem u vidu posmrtnice, presuđenom ratnom zločincu Mensuru Đakiću, na objektima pravosudnih institucija i Tužilaštva Distrikta.

  Prašina koja se digla oko ukopa 18 neidentifikovanih posmrtnih ostataka na mezarju u MZ Ivici, još se nije ni slegla. Kao i u najmanju ruku, nespretno i nelogično objašnjenje Tužilaštva Brčko distrikta BiH u ovom slučaju, a već imamo novi skandal koji samo potvrđuje pristrasnost pojedinaca i njihovih podanika.

  Znači li to da pravosudne institucije Brčko distrikta BiH, ne poštuju presude Suda BiH, ili je posrijedi, gnusan način da se pošalje poruka da suživota nema na ovim prostorima i da pravdu treba tražiti na drugim mjestima a ne u tim institucijama?

  I onako krhko povjerenje u pravosuđe i Tužilaštvo Distrikta, ste srušili ovakvim potezom. Tražimo od najodgovornijih osoba u pravosudnim institucijama i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, da se što hitnije izvine porodicama ubijenih, nestalih i zarobljenih Srba, pokrenu postupke protiv odgovornih ili ćemo tražiti njihovu odgovornost.

  Predstavnici Srba u zakonodavnoj vlasti Distrikta, o svemu ovome obavijestiće VSTS BiH, Kancelariju supervizora za Brčko distrikt BiH i druge relevantne institucije. Takođe, putem Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu sa Poslovnikom o radu, tražićemo zvanično pisano izjašnjenje od pravosudnih institucija i Tužilaštva Distrikta o ovom činu provokacije – navedeno je u saopštenju predstavnika Srba u zakonodavnoj vlasti Distrikta.

  Ranije danas Udruženje porodica srpskih nestalih i poginulih boraca i civila rata Opštine Brčko obavijestilo je javnost da je na zgradi pravosudnih institucija u ovom gradu – Osnovni i Apelacioni sud te Tužilaštvo – na oba ulaza vidno istaknuta posmrtnica presuđenog ratnog zločinca Mensura Đakića.

  Postavljamo pitanje pravosudnim vlastima, rukovodiocima navedenih institucija presjedniku Osnovnog i Apelacionog suda, glavnom tužiocu da li oni podržavaju ovaj čin i da li je to postupak u cilju izgradnje povjerenja građana u pravosudne institucije ili nije. Udruženje je iznenađeno ovakvim postupkom, smatra da je postvljanje posmrtnica na pravosudne institucije veličanje ratnog zločina i ratnih zločinaca, da istitucije koje trebaju da procesuiraju ratne zločine i daju satisfakciju žrtvama njihovim porodicama i građanima srpske nacionalnosti ovim svojim potezom pokazuju da to čine, veličanjem presuđenog ratnog zločinca.

  Nedopustivo je i necivilizacijski da se tako nešto desi, da se pravosudne institucije svrstaju na jednu stranu i da svojim postupanjem prekrajaju istinu i veličaju zločine nad srpskim narodom u proteklom građanskom ratu.

  Pozivamo da se rukovodioci navedenih institucija ograde od ovakog postupka, da odgovorne sankcionišu i da upute izvinjenje srpskim žrtvama rata za ovaj čin – navedeno je u saopštenju.

  Saopštenja na relaciji SDS – NiP

  Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Brčko jučer je uputio saopštenje povodom ukopa posmrtnih ostataka 18 NN osoba.

  Trećeg jula su na muslimanskom groblju na Ivicima u Brčkom sahranjeni posmrtni ostatci 18 tijela neidentifikovanih lica, žrtava proteklog rata, provođenjem muslimanskih vjerskih obreda čime je organizator ovog događaja preuzeo na sebe utvrđivanje nacionalne pripadnosti neidentifikovanih lica.

  Ovaj čin predstavlja najgrublji falsifikat ratnih dešavanja na prostoru Brčkog i uvredu svim Udruženjima nestalih i poginulih boraca i civila.

  Srpska demokratska stranka zahtijeva od Policije i Tužilaštva hitno pokretanje istrage s ciljem utvrđivanja i procesuiranja lica koja su odlučila da se neidentifikovanim licima posthumno dodijeli muslimanska vjeroispovjest i da se na taj način stavi tačka na dalje istraživanje njihovog identiteta kao i da se o svemu tome obavjesti javnost – navedeno je u saopštenju.

  Na ovo saopštenje sinoć je reagovala politička organizacija Narod i Pravda (NiP) Brčko distrikt BiH.

  Sramotno političko ponašanje koje nema granica, potvrđuje i vaše saopštenje u kojem ste pokazali da nemate poštovanja prema žrtvama nad kojima je počinjen zločin.

  Posmrtni ostaci 18 NN lica koji su ukopani na mezaristanu „Ivici“ su u najvećem broju ekshumirani iz sekundarnih masovnih grobnica u Goricama, određen broj iz mezarja u Brezovom Polju, brčanskom naselju Meraje i drugim lokacijama u Brčkom na kojima su već prethodno pronalažene civilne žrtve rata bošnjačke nacionalnosti.

  Na ovaj način vratili ste nas u devedesete godine prošlog vijeka u kojima se jasno zna uloga SDS-a i njenih lidera na području Bosne i Hercegovine i Brčkog, o čemu govore i presude Međunarodnog suda u Haagu.

  S druge strane, dobro je da ste reagovali jer vas na ovaj način možemo kulturno zamoliti da nam pomognete u otkrivanju ostalih žrtava rata koje tražimo, kao i počinioce, kako ne bi falsifikovali historiju tužnih devedesetih godina. Samo na taj način možemo krenuti snažnim koracima ka suživotu, toleranciji i poštivanju jedni drugih, te osigurati bolju budućnost svih nas – navedeno je u saopštenju.

  SDS je danas odgovorio NiP-u.

  Čudno je da tužilaštva, policija i Institut za traženje nestalih lica, ne mogu utvrditi identitet posmrtnih ostataka 18 NN lica, sahranjenih na muslimanskom groblju u Ivicima uz muslimanski vjerski obred, a može neka politička stranka. Ona im je, u stvari odredila nacionalnost i vjeroispovjest, što nikom u svijetu, do sada, nije pošlo za rukom. Nikakva galama neće poništiti činjenicu da su 3. jula 2021. godine na muslimanskom groblju u Ivicima, uz muslimanski vjerski obred, po muslimanskom običaju sahranjeni posmrtni ostaci 18 lica čiji se identitet ne zna, pa prema tome ni vjeroispovjest ni nacionalnost. To je povreda slobode vjeroispovjesti, jednog od osnovnih ljudskih prava.

  Oni koji su ovakvu sahranu dozvolili i obavili moraju odgovarati jer su povrijedili osjećanja ogromnog broja ljudi koji tragaju za svojim nestalim srodnicima, a sev to radi fabrikovanja podataka o broju žrtava samo jednog naroda. SDS će istrajati na utvrđivanju njihove odgovornosti.

  U tu svrhu služi i bestidna laž da o ulozi SDS-a u „devedesetim“ govore presude Međunarodnog suda u Hagu. Nikada nikakav sud nije donio nikakvu presudu SDS-u, i neka bude jasno onima koji bi da unitarizuju BiH na lažima o kolektivnoj žrtvi i kolektivnoj krivici: takve Bosne i Hercegovine neće biti!

  Međutim, tu nije bio kraj. NiP je uputio novo saopštenje.

  Vjerujemo da nema stanovnika današnje Bosne i Hercegovine koji se ne sjeća stravičnih slika zločina u našem gradu , stravičnih slika Luke, Partizana, Posavine, zgrade brčanskih kina, te prostora brčanske Kafilerije.

  Nismo imali namjeru odgovarati, ali iz poštovanja prema civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama moramo istaći sljedeće:

  Poštovana gospodo, zaista je jadno i ponižavajuće skupljati jeftine političke poene na tijelima nevino ubijenih lica tokom stravičnih dešavanja 1992.godine. Ne možemo a da se ne zapitamo zašto umjesto ispitivanja o identitetu nevino nastradalih 18 lica, koje svakako treba ustanoviti, ne kažete građanima Brčko distrikta BiH gdje su tijela za kojim tragaju majke i očevi Brčkog, tijela koja još uvijek čekaju na svoj smiraj.

  Izgleda da ste zaboravili ulogu vaše političke stranke u Brčkom 1992. godine, kada su postojala mjesta stradanja Luka, Partizan, prostor Lasera.

  Kažete da niti jedan sud nije donio odluku protiv SDS-a! Tačno, ali čiji su lideri i kome su pripadali, a potom na Međunarodnom sudu u Haagu i osuđeni – Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik?

  Mi vas krajnje dobromjerno pozivamo na suživot i toleranciju koja je jedino moguća bez plagiranja historijskih činjenica i pokušaja zamjene uloga žrtve i počinioca.

  P.S. Bosne je bilo prije vas i biće je ako Bog da i poslije vas! – navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci