More

  Brojne nagrade i uspjesi učenika Poljoprivredne i medicinske škole

  - Advertisement -

  Poljoprivredna i medicinska škola Brčko može biti ponosna na svoje učenike. Unatoč činjenici da je jedna od najzapuštenijih škola u Distriktu kada je u pitanju infrastruktura, njeni učenici i njihovi uspjesi je stavljaju u sam vrh škola ne samo u Brčkom, nego i u cijeloj zemlji.

  Poljoprivredna i medicinska škola iz Brčkog, prema riječima njenog direktora, razvija sve ono što i jeste cilj obrazovanja. Pored obrazovnog i odgojnog dijela, vrijedno promovišu školu, rad učenika i profesora i njihova dostignuća. A uspjeha je mnogo. Ako krenemo hronoškim redom, uspjeh iz prošle godine, koji je svakako na ponos školi, jeste i rezultat na Međunarodnom sajmu jabuke u Goraždu.

  “Gdje je bilo i međunarodno takmičenje. Učestvovale su škole iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH. Među 20 srednjih škola naša škola je osvojila prvo mjesto i nagradu Zlatna jabuka. Nadamo se da će to postati tradicija i u oktobru ove, ali i narednih godina”, rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko.

  “Bilo je iz voćarstva, ratarstva i povrtlarstva, biljne proizvodnje. Prvo smo radili pismeno, a zatim i usmeno, kao tim. Nije bilo toliko teško. Svidjelo mi se tamo, boravili smo tri dana, družili se, bilo je sjajno”, rekla je Violeta Šarić, učenica JU Poljoprivredne i medicinske škole.

  Značajne uspjehe škola je ostvarila i na Olimpijadi njemačkog jezika koju svake godine organizuje brčanska Gimnazija.

  “Nivo A2, naši učenici – Matea Brkić prvo mjesto, Adin Avdić treće. Nivo B2 – Edita Mujkanović drugo mjesto. Nivo C1 – Alen Begić prvo mjesto, Mirnes Ljaljić drugo, Amel Lišić treće mjesto. Od ukupno devet nagrada, naši učenici su osvojili šest”, rekao je Sead Bečić.

  “Zatim smo išli na Olimpijadu u Sarajevu i zadovoljna sam kako je sve prošlo, i u Gimnaziji i u Goethe Institutu u Sarajevu. U svakom slučaju, divno iskustvo, dobili smo i certifikat za sudjelovanje na Olimpijadi, što pruža velike mogućnosti, na primjer za učenika generacije ili za polaganje za certifikat iz njemačkog jezika na bilo koja tri nivoa,” rekla je Matea Brkić, učenica JU Poljoprivredne i medicinske škole.

  Uslijedilo je međuškolsko takmičenje iz demokratije. Predstavnici ove škole bili su učenici smjera farmaceutski tehničar i ostvarili ponovo zavidne rezultate za svoju školu. Sljedeća destinacija im je Sarajevo, gdje će također izlagati svoj projekat.

  “Tradicija je već postala da naši učenici svake godine pobjeđuju”, rekao je Bečić.

  “Tema nam je bila obrazovanje odraslih u Brčko distriktu, tačnije nedostatak Zakona o obrazovanju odraslih, što smatramo da je veliki problem. Nadamo se da ćemo projekat dobro iznijeti i u Sarajevu”, rekla je Sanja Mirić, učenica JU Poljoprivredne i medicinske škole.

  Najsvježiji uspjesi rezultat su rada frizera ove škole, koji su učestvovali na takmičenju u Sarajevu, u organizaciji Akademije Brezar i Udruženja frizera BiH Uzufik. Među 20-ak takmičara Brčanke su opet u samom vrhu, te su, pored odličnih rezultata, dobile i nagradu u vrijednosti robe od 2.000 maraka.

  “Mi smo dobili tamo dvije nagrade. Prva nagrada za šminku/kreaciju i druga nagrada za frizuru. Mogu slobodno da kažem da nam nisu smjeli dati obje prve nagrade, ali vjerujem da su naše učenice tu briljirale”, rekao je Bečić.

  “Konkurencija je bila velika. Iskreno, nismo se nadali ovako velikim rezultatima pored tolike konkurencije, ali uspjeli smo. Ovako veliki rezultat ne bi ostvarili bez naše profesorice koja nam je sve vrijeme govorila da ponesemo osmijeh i, naravno, ponijeli smo ga. I model je uspio iznijeti kreaciju koju sam ja napravila”. rekla je Nikolina Subić, učenica JU Poljoprivredne i medicinske škole.

  “Bila sam model i imala sam jako težak zadak, jer sam morala da predstavim frizuru, šminku i stajling na najbolji mogući način”, rekla je Kada Karahasanović, učenica JU Poljoprivredne i medicinske škole.

  “Bilo je jako zahtjevno. To su pripreme koje uključuju pripremanje modela svaki dan. Voljeli bi kada bi imali lutke za vježbanje da ne maltretiramo modele, ali se ipak sve odlično završilo”, rekla je Nermina Alispahić, nastavnik praktične nastave za frizere.

  Ovo nisu jedini uspjesi Poljoprivredne i medicinske škole, ali jesu najsvježiji. Možda bi se o ovoj školi mnogo više čulo da imaju priliku češće promovisati svoje uspjehe. U svakom slučaju, imaju volje, kvalitetnog kadra i mladih naraštaja različitih profila, koji obećavaju svijetlu budućnost.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  24 ÷ = eight