More

  Broj beba rođenih u muslimanskim porodicama nadmašit će broj beba čiji su roditelji kršćani

  Rezultati studije Centra za istraživanje PEW pokazuju da će broj beba rođenih u muslimanskim porodicama do 2035. godine nadmašiti broj beba rođenih u kršćanskim porodicama, čime će islam, koji je najbrže rastuća religija već desetljećima, postati najveća religija na svijetu.

  U studiji je navedeno da su 2015. godine Kršćani činili trećinu Zemlje i da se za kršćanstvo opredjelilo 2,3 milijarde ljudi, dok je islam sa 1,8 milijardi sljedbenika bio druga religija na svijetu.

  U periodu od 2010. do 2015. godine od ukupnog broja rođenih beba, 31 posto beba rođeno je u muslimanskim porodicama, što je daleko više od 24 posto muslimana u globalnoj populaciji. U istom periodu rođeno je 33 posto beba u kršćanskim porodicama, što je neznatno više od 31 posto udjela kršćana u globalnoj populaciji.

  Guardian piše da će do toga doći jer se Evropa suočava s visokom stopom mortaliteta, dok muslimansko stanovništvo ima sve više mladih pristalica i visoku stopu fertiliteta. Naprimjer, u Njemačkoj je u tom periodu broj umrlih ljudi povećan za oko 1,4 miliona u odnosu na broj rođenih, a očekuje se da će se ta situacija proširiti Evropom u narednom periodu.

  Predviđaju da će do 2060. godine 27 posto muslimanskog stanovništva živjeti u subsaharskoj Africi, a da će se udio muslimana na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi zadržati na 20 posto.

  Ateisti trenutno čine 16 posto svjetske populacije, a prema podacima ove studije, od 2010. do 2015. godine je samo 10 posto novorođenih beba na svijetu rođeno u ateističkim porodicama.

  U studiji se navodi da će između 2055. i 2060. godine samo 9 posto beba biti rođeno u ateističkim porodicama, dok će više od 70 posto beba roditi žene islamske i kršćanske vjeroispovijesti.

  Studija ne pretpostavlja da će sva djeca zadržati vjeru svojih roditelja.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety five − = eighty eight