More

  Brka: Otkriven spomenik Enveru Pamukčiću

  Više stotina saboraca, kao i stanovnika Brke, te brojni zvaničnici iz političkog života Brčko distrikta BiH, danas su još jednom odali počast komandantu Četvrtog bataljona 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine – Brčko, Enveru Pamukčiću, ističući njegovu ljudsku veličinu i junaštvo.

  Direktan povod je bio otkrivanje spomenika ovom dobitniku najvećeg ratnog priznanja ARBiH “Zlatnog ljiljana”, kojeg mnogi smatraju herojem.

  Predsjednik MZ Brka Zehrudin Pekarić je istakao da je ovo spomenik jednom od najvećih junaka borbe za BiH, „sokolu“ Enveru Pamukčiću, te da su sredstva u iznosu od 30.000 maraka, za izgradnju, dodijeljena iz budžeta, a ostala da su osigurana dobrovoljnim prilozima mještana Brke i drugih Enverovih prijatelja. 

  Govoreći u ime organizacije ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, predsjednik Edin Hadžimuhamedović je podsjetio na Enverovo junaštvo koje je, po njegovom mišljenju, prevazišlo ove prostore pa i BiH.

  – U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je Enver Pamukčić bio četvrti heroj borbe za slobodu BiH, koji je u ratu dobio najviše vojno prizanje „Zlatni ljiljan“. Svi Enverovi saborci sjećaju ga se kao čovjeka koji je među prvima osjetio opasnost od agresije i stavio se u službu svog naroda. Čovjeka koji je organizovao otpor agresoru na ovom prostoru i komandovao, iz prvih borbenih redova, gdje je i poginuo, prve godine rata. Enver Pamukčić je primjer patriotizma, herojstva, načina rada, komunikacije sa ljudima i na kraju odbrane svog naroda i svoje domovine – naglasio je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH Brčko, Avdija Banda.

  Među preživjelim saborcima Envera Pamukćića, koji su danas položili cvijeće i vijence na njegov spomenik, bio je i jedan od komandanata 108. Pješačke HVO brigade Brčko, dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

  – Enver Pamukčić je bio moj prijatelj, moj suborac, čovjek koji uistinu zaslužuje svaku počast i stoga mi je drago da mu se diže spomenik, u njegovoj Brki. On je bio čovjek koji je volio svoje mjesto, ljude, volio je cijelu BiH, borio se za nju i u toj borbi dao najviše što je mogao – svoj život – akcentirao je Filipović.  

  Poseban značaj današnji dan i otkrivanje spomenika Enveru Pamukčiću, ima za članove njegove porodice; suprugu, sina i kćerku.

  – Danas je veliki dan za nas, ali i za sve preživjele borce naše Brigade i ukupno borce ARBiH. Bila sam jedan od inicijatora za podizanje ovog spomenika i teško mi je riječima opisati šta za nas, kao članove njegove porodice, znači ovaj spomenik. Moj otac je zasigurno jedan od najvećih heroja u redovima ARBiH što potvrđuje i činjenica da je četvrti pripadnik Armije koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Njegov lik i djelo živi i živjeće u nama, u našoj djeci, u djeci naše djece, a i ovaj spomenik je svjedočanstvo o njemu i jednom izuzetno teškom vremenu za opstojnost naše zemlje. Spomenik će nadživjeti sve nas i biće tu, kao sjećanje za buduće generacije – rekla je Enverova kćerka, Ina Pamukčić.

  Novinar: Admir Kadrić

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI