More

  Brka: Obilježen „Dan sjećanja na šehide“ i godišnjica pogibije Envera Pamukčića (FOTO)

  U mjesnoj zajednici Brka danas je obilježen “Dan sjećanja na šehide i poginule borce“ i godišnjica pogibije komandanta 108. Brčanske brigade Envera Pamukčića, koji je jedan od prvih dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.  

  Obilježavanje Dana sjećanja na šehide i poginule borce prošlo je dostojanstveno, onako kako su to i zaslužili najhrabriji sinovi naše zemlje. 

  Na šehidskom mezarju su proučene Fatihe i Jasin a zatim su na centralnom spomen obilježju i spomeniku komandantu četvrtog bataljona Enveru Pamukčiću delegacije boračkih udruženja i predstavnici političkih partija položili cvijeće i vijence.

  „Ukupno 40 šehida dalo je svoje živote za odbranu Brke ali i slobodne teritorije Brčko distrikta u proteklom ratu. Brka je dala četvrtog ljiljana u BiH a to je naš rahmetli Enver Pamukčić”, istakao je predsjednik Mjesne zajednice Brka Zehrudin Pekarić.

  Iako je prošlo 29 godina od pogibije Envera Pamukčića, njegovi saborci koji su zajedno s njim vodili teške bitke za opstanak Bosne i Hercegovine još uvijek za njega imaju samo riječi hvale.

  „Enver Pamukčić je čovjek koji je prvenstveno veoma važan za Bosnu i Hercegovinu. Jedan je od prvih koji nije dozvolio da vojnici iz BiH idu u rat u Hrvatsku. Prije svega bio je dobar prijatelj, brat, jedan od naših najboljih ljudi i sinova Bosne i Hercegovine, Brčkog i Brke”, naglasio je Nedžad Mehaković, suborac Envera Pamukčića.

  Ina Pamukčić, Enverova kćerka
  Novinarka: Suada Malkanović

  Čitano

  Povezani članci