Brka: Izgradnja botaničke učionice na nekadašnjoj deponiji pored škole

Autor: Kristian Bilić

U organizaciji eko udruženja „Dar prirode“ iz Brke i Osme osnovne škole Brka, pokrenuta je neobična akcija, napraviti botanički vrt pored škole i u njemu učionicu. Mališani, zajedno sa komunalnim preduzećem i aktivistima udruženja krenuli su i izgradnju prve takve učionice na području distrikta.

Ova lokacija je do jučer bila deponija i zarasla šikara a danas već skoro očišćenja parcela od preko hiljadu kvadrata na kojoj će učenici napraviti, kako kažu, neobičnu eko učionicu.

Učenica Dalila Čandić kazala je da se na vijeću učenika razgovaralo o ovoj temi i da su zaključili da trebaju krenuti u realizaciju te dodala:

„Vijeće učenika je razgovaralo i došli smo do zaključka da bi bilo poželjno ovdje napraviti jednu botaničku baštu i vannastavne aktivnosti tu da se mogu sprovesti kao i neki časovi.“

Njen kolega iz vijeća, Davud Kujović se požalio da oko igrališta nije bila potpuna ograda te da je prilikom igre bilo vrlo opasno kada im lopta zaluta jer se plaše zmija i ostruge.

„Lopta ode u ostrugu pa mi je ne možemo da uzmemo zbog ostruge i svega tu, svake opasnosti koja se tu dešava, jer ako lopta ode malo dalje možemo se izgrebati ili neka zmija da nas ujede“, kazao je on.

Akciju su podržali i stariji aktivisti eko udruženja, ali i JP Komunalno Brčko koje je ustupilo svoje radnike i opremu. Idući korak je, kako kažu, dizajnirati vrt i krenuti sa finalizacijom projekta.

„Osmislili smo projekat botaničke bašte neposredno uz samu školu gdje je do juče ovdje bila jedna velika deponija, nažalost to su građani nesavjesni dovozili ovdje i to baš gdje njihova djeca idu u školu“, kazao je predsjednik eko udruženja „Dar prirode“ Zehrudin Pekarić koji je dodao da ovo nije prva akcija u kojoj su surađivali. Već ranije su prvi krenuli u realizaciju projekta reciklaže iz kojeg su i zarađivali te je dvanaest škola sa područja distrikta preuzelo njihov projekat.

Projekat je zamišljen već ranije, ali s obzirom na pandemiju i cjelokupnu epidemiološku situaciju, projekat je prolongiran i tek sada se kreće u njegovu realizaciju.

„Nadam se da ćemo projekt do kraja realizovati i ako Bog da, do godine, imati nastavu u prirodi u botaničkoj bašti koja će biti ugled i škole i mjesne zajednice”, zaključila je Sadeta Hasić, direktorica VII Osnovne škole.