More

  Britanski naučni portal ‘Science Blurtit’: Neretva je najhladnija rijeka na svijetu

  Stručnjaci s ovog portala hladnoću Neretve objašnjavaju njenim izvorom koji se nalazi ispod planine Jabuke, ogranka Zelengore, na nadmorskoj visini od 1.227 metara.

  - Advertisement -

  Rijeka Neretva, osim svoje prepoznatljivosti po specifičnoj zelenoj boji, poznata je i kao vrlo hladna rijeka.

  Prema pisanju naučnog portala “Science Blurtit” iz Velike Britanije, ljepotica iz BiH je najhladnija rijeka na svijetu, prenose bh. mediji.

  Stručnjaci s ovog portala hladnoću Neretve objašnjavaju njenim izvorom koji se nalazi ispod planine Jabuke, ogranka Zelengore, na nadmorskoj visini od 1.227 metara.

  Neretvu su opisali kao izuzetno čistu rijeku koja se može piti u svakom mjestu od njenog izvora do ušća u Jadransko more.

  Neretva je rijeka duga 230 kilometara, koja najvećim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (208 km), a manjim dijelom, prije ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km). Najduža je pritoka Jadranskog mora s istočne obale. Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine, ispod planine Jabuke (ogranka Zelengore).

  Neretva je bila poznata od grčkog perioda. Po njoj je ime dobila grčka kolonija Narenta, koja se nalazila uzvodno od današnjeg Metkovića. Stara imena za Neretvu bila su Nera ili Narenta. Neretva je u starom vijeku bila poznata od današnje Jablanice, gdje je živjelo ilirsko pleme Narensi.

  U većem dijelu toka Neretva ima karakteristike planinske rijeke s velikim hidroenergetskim potencijalom. Zbog toga je na njoj izgrađeno više hidroelektrana: Jablanica, Grabovica, Salakovac, Mostar.

  Poznata je po smaragdnozelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = forty