More

  Britanski ambasador: BiH opet u blokadi, zaostaje zbog političara

  Većina bh. političara se međusobno raspravlja i troši vrijeme koje BiH nema, poručio je ambasador Ferguson.

  - Advertisement -

  Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson upozorio je da se BiH ponovo nalazi u problematičnoj fazi jer su reforme u toj zemlji zaustavljene, a njeni političari koncentrirani su uglavnom na međusobne sukobe.

  U intervjuu banjolučkim Nezavisnim novinama Ferguson je kazao kako takvo stajalište dijeli cijela međunarodna zajednica, uključujući i konstataciju da političari u BiH svojim djelima pokazuju kako im uopće nije stalno poduprijeti proces europskih integracija svoje zemlje.

  “Europska unija je dala jasan signal da BiH sada ozbiljno riskira ponovni zastoj na svom europskom putu. Kontinuitet u provedbi reformi je zaustavljen. Umjesto da predlažu rješenja za ozbiljne ekonomske i socijalne probleme s kojima se suočavaju obični građani, većina vaših političara se međusobno raspravlja i troši vrijeme koje ova zemlja nema. Ostatak regije se kreće ka članstvu u EU provodeći reforme i gradeći infrastrukturu, a BiH ponovo zaostaje”, kazao je Ferguson.

  Ocijenio je kako bi u ovom trenutku vlasti na svim razinama morale pokazati više odlučnosti u provedbi reformi, a oporbi je poručio da odustane od jeftinog populizma i povede više računa o dugoročnim interesima građana.

  Kritike izmjenama Izbornog zakona

  Britanski veleposlanik kritizirao je i HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je već dobio potporu u Domu naroda državnog parlamenta, no s malim izgledima da bude prihvaćen i u Zastupničkom domu odnosno da stupi na snagu.

  Po Fergusonovu sudu ovaj je HDZ-ov postupak samo dodatno i bespotrebno zakomplicirao stanje u BiH, jer je riječ o jednostranom prijedlogu koji uz to ne uvažava međunarodne obveze BiH.

  “Smatramo da nas postojeći prijedlog još više udaljava od europskih standarda. Ovo bi moglo otežati dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU jer su ministri vanjskih poslova Unije jasno dali do znanja da će prilikom razmatranja zahtjeva BiH za kandidatski status posebnu pozornost obratiti na napredak u provedbi presude (Europskog suda pravde) u slučaju ‘Sejdić i Finci'”, kazao je Ferguson.

  Prijedlog HDZ-a odnosi se isključivo na izmjene u načinu izbora hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH te izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH i ne nudi prijedloge za ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu, podsjeća Hina.

  Pritisci na obavještajnu agenciju nedopustivi

  Britanski veleposlanik je kazao kako u međunarodnoj zajednici imaju razumijevanja za stajališta po kojima su potrebne izmjene koje bi obuhvaćale rješavanje nekih legitimnih zahtjeva Hrvata u BiH, no to se mora učiniti kroz približavanje zemlje standardima Europske unije.

  Ferguson je upozorio i na nedopustive političke pritiske na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA) ističući kako to može dodatno ugroziti sigurnost građana BiH.

  “Veoma sam zabrinut jer se čini kako je OSA postala meta najnovijih sukoba između političkih stranaka. Ovo je izuzetno važna institucija i ključni partner u borbi protiv terorizma i teškog i organiziranog kriminala. Ulozi su visoki. Ako se onemogućava da ona radi svoj posao, rizici po građane će se povećavati.

  Od političara očekujemo odgovornost. Očekujemo da Agencija radi svoj posao profesionalno i detaljno, u interesu svih građana u BiH. To uključuje razmjenu obavještajnih podataka sa vlastima u Republici Srpskoj no ta obveza je dvostrana, te i Republika Srpska treba dijeliti svoje informacije s tom agencijom”, zaključno je poručio veleposlanik Ferguson.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  75 ÷ = fifteen