Britanija: Istraga o municiji koju je BiH prodala Saudijskoj Arabiji

  Fokus istrage je na dozolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tokom 2016. godine.

  Polovina pošiljke iz Bosne i Hercegovine se sastojala od metaka za automatsku pušku 'kalašnjikov' [AP - Arhiva]

  Odbor za kontrolu naoružanja Parlamenta Velike Britanije otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim okolnostima je Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 miliona komada metaka proizvedenih u tvornicama u Bosni i Hercegovini, prenijela je Balkanska istraživačka mreža sa sjedištem u Sarajevu.

  Ovaj portal specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor britanskog parlamenta u srijedu od Vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije koju smatraju problematičnom, jer sumnjaju kako je dio municije porijeklom iz Bosne i Hercegovine na ovaj način završio u rukama oružanih grupa poput Islamske države Irak i Levant, prenosi Hina.

  Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tokom 2016. godine.

  Cijeli slučaj je otvoren kada su od vlasti Velike Britanije dvojica posrednika sa sjedištem u toj zemlji zatražila dopuštenja za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji municije.

  Kritike zastupnika opozicije

  Britanske vlasti su, nakon višemjesečnog razmatranja, odbile dati tražene saglasnosti, ali je municija iz Bosne i Hercegovine i bez britanskih posrednika našla put do Saudijske Arabije, i to u novembru 2015. i januaru 2016. godine.

  Britanske vlasti su procijenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će meci završiti u pogrešnim rukama, jer su sumnjali da je njihov krajnji korisnik Saudijska Arabija, kako je to predstavljeno u dokumentima.

  Zastupnik opozicijske Laburističke stranke Lloyd Russell-Moyle je kritizirao način na koji se Vlada bavila ovim slučajem, sugerirajući kako je ona svojim neodlučnim djelovanjem zapravo propustila priliku zaustaviti da municija “završi u rukama ISIL-a i drugih oružanih grupa”.

  BIRN podsjeća kako je “poznato” da je Saudijska Arabija ranije preusmjeravala municiju i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Siriji i Jemenu te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja oružanim grupama.

  Meci za automatsku pušku AK-47

  Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu Graham Stewart, koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na osnovu “kalibra municije, veličine, vjerovatnog načina upotrebe i niza drugih kriterija”.

  Polovina pošiljke iz Bosne i Hercegovine se sastojala od metaka za automatsku pušku “kalašnjikov” (AK-47), oružje koje saudijske sigurnosne snage ne koriste često, no uobičajeno je na ratištima Sirije i Jemena.

  Stewart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao odgovorne u Bosni i Hercegovini, ali je insistirao da se Velika Britanija sada neće izvinjavati, jer je provela sve što je potrebno prije donošenja odluka.

  Russell-Moyle je kritizirao britansku Vladu, optuživši je kao suodgovornu za to što municija završava kod pripadnika oružanih grupa u Siriji.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = three