‘Bright4All’ projekat – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu

  [Otisak.ba]

  Organizacija “Save the Children” u partnerstvu sa Omladinskim centrom “Vermont” iz Brčkog i Udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća provela je istraživanje o uzrocima odustajanja od obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

  U Brčkom su predstavili rezultate istraživanja koje je provedeno tokom 2017. godine i u kojima su učestvovala djeca, mladi i odrasli, te stručnjaci iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Opštine u kojima se provodilo istraživanje su: Bihać, Bijeljina, Brčko, Bužim, Cazin, Prijedor, Srebrenik i Velika Kladuša.

  - Reklama -

  “Među glavnim razlozima prepoznatih istraživanjem a vezanim za napuštanje osnovnog obrazovanja jesu socio-ekonomski položaj porodice, odnosno siromaštvo koje onemogućava da neka djeca redovno pohađaju osnovnu školu. Tu je i nedostatak podrške od strane roditelja, a imam i zanimljiv podatak, a to je da nastava, nastavni planovi nisu u dovoljnoj mjeri interesantni i kreativni i ne podstiču obrazovanje djece”, rekla je Aleksandra Babić Golubović, savjetnica za javno zagovaranje Save the Children.

  “Alarmantni podaci su se pokazali u opštinama Bihać, Brčko i Bijeljina. Nastavićemo da radimo sa većim fokusom u tim opštinama uz preporuke koje imamo”, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont.

  “Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini” upozoravaju na nedostatak sistemskog pristupa ovom problemu i iniciraju sistemska rješenja za sprečavanje ranog napuštanja školovanja među djecom iz ranjivih grupa. Naime, potrebno je uvezivanje svih relevantnih aktera u zajednici za rješavanje ovog problema.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = one