More

  Brčko: Zvanično potvrđena saznanja Otiska o slučaju ‘Zgrada Policije’

  U utorak je od nadležnih vladinih službi izuzeta dokumentacija o izgradnji nove zgrade Policije.

  - Advertisement -

  Policijski službenici u Brčkom u utorak su od nadležnih vladinih službi izuzeli dokumentaciju o izgradnji nove zgrade Policije, zvanično su u srijedu potvrđena saznanja do kojih je došao Otisak u utorak.

  Iz Policije su Otisku kazali da su ove radnje preduzete na osnovu naredbe Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva u ovom gradu, ali nisu otkrili više detalja.

  “Osim dodatne potvrde informacije, koju ste već dobili od Policije Brčko distrikta BiH, u ovom trenutku o samom predmetu ne možemo objaviti više detalja. Poznato je da Tužilaštvo Brčko distrikta BiH više informacija o predmetima od posebnog interesa za javnost objavljuje nakon faze potvrđivanja optužnice”, navedeno je u odgovoru iz Tužilaštva.

  Izgradnja završena u februaru 2016.

  Izgradnja nove zgrade brčanske Policije koštala je 14 miliona konvertibilnih maraka, od čega je Vlada Brčko distrikta uložila sedam miliona maraka, a isto toliko i Evropska komisija.

  Zgrada se proteže na 9.500 kvadratnih metara, izgradnja je započela 2008, a završena u februaru prošle godine.

  Prema planu, u zgradu, osim Policije Distrikta, trebaju biti smještene Granična policija i Služba za poslove sa strancima.

  Marković: Ima li kriminala u zgradi Policije?

  Pitanja oko nove policijske zgrade aktuelizirao je nezavisni zastupnik u Skupštini Distrikta dr Branislav Marković, koji već duži period pokušava doći do informacije dokle se stiglo sa useljavanjem u novoizgrađenu zgradu.

  Marković je u više navrata govorio da se radi o velikom kriminalu, te je insistirao na cjelovitoj informaciji o ovom projektu, no nadležni su ostali “i gluhi i slijepi” na njegove zahtjeve, pitanja i konstatacije.

  Na dnevnom redu redovnog skupštinskog zasjedanja u srijedu trebala se naći i tačka koja tretira ovu problematiku, koju je predložio upravo Marković, ali je sjednica prekinuta.

  Dodatna novčana sredstva

  Članovi brčanske Vlade na vanrednoj sjednici u ponedjeljak primili su k znanju Informaciju u vezi s izgradnjom [i korištenjem] nove zgrade Policije.

  Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u obraćanju medijima da je Informacija pripremljena u obliku obimnog materijala u kojem su hronološki poredani događaji, ali i problemi koji su se javljali tokom realizacije ovog projekta proteklih godina, kao i prijedlog mjera koji govori o potrebi angažiranja stručnih osoba, odnosno projektanata koji će utvrditi obim radova neophodnih za realizaciju, da bi se omogućio tehnički prijem projekta.

  „Zbog činjenice da su se pojavili tehnički problemi zbog kojih zgrada nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu, javila se potreba da se greške u radovima otklone, što iziskuje dodatna novčana sredstva. Već duže vrijeme prolongira se rok za useljenje Policije u novu zgradu i mislim da je ovo krajnji trenutak da se ovaj projekat okonča. Mi smo imali nekoliko sastanaka s predstavnicima donatora, odnosno Evropskom komisijom koja je izričita u stavu da ovaj projekat mora biti završen jer njihova donacija iznosi oko 3,5 miliona eura i mi ćemo u narednom periodu morati da angažujemo odgovarajuće projektante, tehničku struku, koji će utvrditi koji su to radovi neophodni da se izvrše u narednom periodu da bi zgrada mogla dobiti upotrebnu dozvolu“, pojasnio je Gradonačelnik.

  On je dodao da će nakon toga biti neophodno da Skupština odobri dodatna sredstva u budžetu, kako bi se ovi radovi okončali što je prije moguće.

  „Brčko mora zgradu Policije staviti u funkciju najkasnije do sredine naredne godine jer se može desiti da Evropska komisija postavi pitanje zašto zgrada nije završena i traži da se sredstva koja su uložena vrate. Niko od nas ne želi da dođe u takvu situaciju. To šta je bilo u prethodnom periodu neka utvrđuju ako treba i istražni organi. Ja sam na mjestu gradonačelnika godinu dana, a ovaj problem traje mnogo duže. Moja je želja da ovu zgradu privedemo namjeni u što kraćem roku u saradnji s Evropskom komisijom s kojom vršimo konsultacije. Posljednji put smo održali sastanak protekle sedmice“, naglasio je gradonačelnik Milić.

  On je istakao da je, između ostalih problema u vezi s realizacijom ovog projekta, jedan od krupnijih protupožarni sistem, s obzirom na to da je oprema koja se traži vrlo skupa, a radovi zahtjevni.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = twelve