Brčko: Zgrada Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo se oslobađa za potencijalno oboljele od korona virusa

Foto: Arhiva

Direktor Bolnice Dušan Stokić je u današnjoj izjavi za medije pričao o aktuelnom problemu – korona virusu.

Kao najveći problem JZU „Zdravstvenog centra Brčko“ navodi potencijalni nedostatak prostora i kadrova zbog sve većeg rasta broja oboljelih, kao i nedostatak testova.

U prostorijama ove ustanove trenutno boravi 20 pacijenata, a doktor Stokić navodi kako je od juče primljeno čak 5 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, obostranom upalom pluća.

S tim u vezi, popunjeno je pola kapaciteta prostorija, te je nužno napraviti preraspodjelu i zbog toga će zgrada Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo sutra biti premještena u prostorije Fizijatrije i taj prostor će se kompletno isprazniti, a iako je prvobitno planirano da tu budu smješteni pacijenti pozitivni na covid, zbog nedostatka testova to će predstavljati mjesto za potencijalno zaražene korona virusom.

„Mi što smo mogli da stavimo u funkciju za covid, uradili smo još na proljeće, grudno odjeljenje je potpuno uređeno i adaptirano kao covid bolnica, zgrada Ginekologije će sutra biti stavljena na raspolaganje i ostaće nam jedno krilo Psihijatrije, gdje su sada suspektni covid pacijenti i tu će biti premješteni oni pozitivni na koronu“, kazao je Stokić.

Odjeljenje za Ginekologiju i akušerstvo je već jednom bilo izmješteno, a prošlog mjeseca su porodilje na čelu sa šefom Odjeljenja organizovali mirni protest kako bi zaustavili selidbu.

U toku nabavka još 2.000 testova

Dodatne poteškoće predstavljaju i pacijenti koji odbijaju hospitalizaciju, pa tako navodi primjer pacijenta koji je odbio hospitalizaciju prije nekoliko dana kada je imao početnu upalu pluća, te da je danas došao u veoma teškom stanju.

Četiri zdravstvena radnika su zaražena korona virusom, a dva suspektna, te određeni broj radnika je u izolaciji jer su im članovi porodice zaraženi, te direktor smatra kako svakog pacijenta koji ulazi u Bolnicu treba tretirati kao potencijalno zaraženog.

„Bili smo uveli testiranje svih pacijenata koje primamo na bolničko liječenje, na ležanje, međutim zbog nedostatka testova nismo u situaciju da to radimo, pa to sada obavljamo samo za klinički suspektne slučajeve“, navodi on, te dodaje da je „glavno oružje za borbu protiv korone testiranje, na vrijeme prepoznavanje pozitivnih pacijenata i izolacija, a mi to sada nemamo te se rizik ulaska virusa u ustanovu ne može svesti na nulu, ali se može smanjiti i mi smo to dugo držali pod kontrolom, ali nedostatak testova to otežava“.

Odjeljenje za zdravstvo je pokrenulo postupak za nabavku 2.000 testova, od toga 1.000 za JZU, jedan PCR test sa PDV-om košta 143 KM, pa zbog toga JZU ne nabavlja sama testove, a pokrenuti su postupci za nabavku brzih antigenskih testova i seroloških testova.

Doktor Stokić napominje da je procenat tačnosti PCR testova od 60-95%, a to zavisi od stanja pacijenta, da li je uzorak dobro uzet, u kojem je stadiju bolesti, kao i da test može biti prvobitno negativan, a kasnije se utvrditi da je pacijent bolovao od korone.

Zdravstveni centar ima 5 kliničkih respiratora otprije i tri portabilna, a u toku je završetak tendera za još 5 respiratora, koji je pokrenut prije nekoliko mjeseci, ali zbog trenutne situacije ide sporije, a i dobavljač nije u stanju da respiratore dostavi po traženoj specifikaciji.

Video
Novinar: Safet Imamović
Fotoreporter: Samir Tukulj
--