More

  Brčko: Zemljoradnička zadruga realizuje projekte vrijedne tri miliona KM

  Iz Zadruge kažu da su prisiljeni da lokacije traže u drugim opštinama, kako projekat, zbog određenog roka realizacije, ne bi propao.

  - Advertisement -

  Predstavnici Zemljoradničke zadruge “Brka” iz Brčkog predstavili su danas četiri projekta, ukupne vrijednosti tri miliona KM, od čega Zadruga učestvuje sa 50 odsto.

  “Trenutno nam je najvažniji projekat prekogranične saradnje sa partnerima iz Češke, kojim bi se u Brčkom izgradila moderna sušnica za žito, a već naredne godine bi se pravila moderna mješaonica stočne hrane”, rekao je na konferenciji za novinare projekt-menadžer Zemljoradničke zadruge “Brka” Adis Rahman.

  Ovaj projekat, kako je naveo, vrijedan je 1,5 miliona KM, a rok izrade je tri godine.

  Međutim, zbog činjenica da prošlo osam mjeseci od potpisivanja ugovora za ovaj projekat, a zemljište na kojem bi se izgradnja ovih objekata vršila nije obezbijeđeno, iz Zadruge kažu da su prisiljeni da lokacije traže u drugim opštinama, kako projekat, zbog određenog roka realizacije, ne bi propao.

  “Nama je cilj bio da se projekat realizuje na području Distrikta, da bi naši poljoprivrednici imali najviše koristi od toga, ali zbog sporosti u rješavanju dokumentacije, sve su prilike da će se on realizovati na nekoj drugoj lokaciji”, kaže Rahman.

  Osim ovog projekta, Zadruga sprovodi još jedan sa njemačkom nevladinom organizacijom GIZ koji se fokusira na preradu i sušenje voća i povrća, a čija je vrijednost 300.000 KM.

  Direktor Zemljoradničke zadruge Šaćir Rahman kaže da će taj projekat biti realizovan u naredna dva mjeseca, da je već u poodmakloj fazi, te da je cilj da se stvori domaći krajnji proizvod što bi omogućilo početak ulaganja u zdravu prehranu.

  On je dodao da je u toku i realizacija projekta unapređenja kvantiteta i kvaliteta proizvodnje mlijeka u Distriktu, vrijednog milion KM, koji finansira EU, a čiji je implementator Češka razvojna agencija.

  U okviru ovog projekta Zemljoradnička zadruga “Brka” posjetila je farme u Češkoj, gdje su ih stručnjaci sa Mendelovog univerziteta upoznali o njihovim tehnikama i načinima proizvodnje mlijeka. Sva ta iskustva nastojaće da prenesu i na lokalne proizvođače.

  “Što se tiče ovog projekta, dobili smo nove laktofrize, njih 20 za sve otkupne stanice i nešto laktofriza koji će ići na sve naše farme, tako da ćemo i po tom osnovu imati bolje uslove za sakupljanje mlijeka”, kaže Šaćir Rahman.

  Predstavnici Mendelovog univeziteta ponudili su najmlađem kooperantu koji je boravio u posjeti sa članovima Zadruge besplatno studiranje na njihovom univerzitetu.

  Četvrti projekat je dobijanje Global GAP sertifikata, koji je osnovni uslov za izvoz voća i povrća u zemlje EU, da bi dobili pravo na izvoz šljive. NJegova vrijednost je 40.000 KM, a Zadruga učestvuje sa 10 odsto.

  Članovi Zadruge ističu da ih je u Češkoj najviše oduševio spoj nauke i prakse, što bi voljeli u budućnosti da vide i u radu poljoprivrednika u BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × two =