More

  Brčko zaslužuje respektabilan fudbalski klub

  Koliko Brčko zapravo ulaže u sport i za šta služi poluzavršeni stadion?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U Brčko distriktu trenutno egzistira više od 20 fudbalskih klubova koji su učesnici nižih liga. Na ove disperzije u velikoj mjeri utiče svakako problem centralizacije sredstava u jedan ili dva uslovno rečeno profesionalnija kluba koja bi Brčko predstavljala na najvišim nivoima u državi.

  Apatičnost, nezainteresovanost, ali i loše strateške odluke nadležnih dovele su do toga da trenutno nijedan fudbalski klub ne igra u najkonkuretnijim ligama u državi. Možemo se pohvaliti entitetskim drugoligašima, i to onim konstantnim koji se nerijetko bore da ostanu u spomenutim ligama.

  Koliko Brčko zapravo ulaže u sport i za šta služi poluzavršeni stadion?

  Prije 13 godina počela je gradnja Gradskog stadiona, ništa se naročito nije promijenilo, a ovo nezavršeno arhitektonsko ruglo bivalo je teza na listi predizbornih obećanja. Svi su obećavali da ćemo imati stadion na koji će dolaziti čak i reprezentacija.

  Vrijeme je učinilo svoje, čak i ono što je napravljeno polahko odnosi vrijeme. Poluzavršeni stadion postaje lokacija u kojoj se grupišu ljudi sumnjivog morala u kasnim noćnim satima.

  Da, činjenica je da gradski klubovi koriste ovaj stadion (barem onoliko koliko mogu) ali kada se sve sabere i oduzme, Gradski stadion izgleda kao ruševina i ne može se čak uporediti niti sa drugim, manjim stadionima u gradu i okolini, a u koje je uloženo znatno manje finansijskih sredstava.

  Podsjećam, za završetak prve faze gradnje Stadiona treba izdvojiti 11,5 miliona KM. Postoje li ti novci u budžetu? Zašto se ovoliko odugovlači? I konačno, zašto su uopće i počeli graditi nešto što ne mogu završiti?

  Sportska dešavanja u Brčkom i druga “španska sela”

  Čast izuzecima, ali ja nisam čuo za neki ekskluzivan sportski događaj u našem gradu. Barem ne nešto takvo o čemu bi se i u čaršiji pričalo. Kao grad kojeg bije glas “uspješne bosanskohercegovačke priče” i nemamo ponuditi nešto što bi opravdalo ovu frazu. Nadležni moraju da shvate da se isplati ulagati u sport, naročito jer Brčko može da se pohvali talentima iz sfere “najbitnije sporedne stvari na svijetu”. Isto tako, ulaganje u sport motiviše naše mlade i daje im nadu ako ne da igraju, onda barem da jednom sedmično pogledaju dobru utakmicu i dobro se zabave.

  Ulaganje u Gradski stadion, ali prevashodno u sport, dugoročno bi se isplatilo. To nije nikakva pretpostavka, već realnost.

  Ne možemo reći da Brčko nema sredstava za ulaganje, ima ih, koliko toliko. Međutim, ta sredstva se usmjeravaju u pogrešne finansijske tokove.

  Ko zna, možda nas od dobrog sportskog ambijenta dijeli samo dobro izrađen finansijski plan.

  Autor: Safet Imamović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  81 + = eighty eight