Brčko: Zaposlenici kladionica prinuđeni da uzmu neplaćeno odsustvo

Foto-ilustracija: balkans.aljazeera.net / Pixsell / Arhiva

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba Brčko distrikta BiH, zabranjuje se rad kladionica, kockarnica i sličnih objekata.

Portalu Otisak.ba su se javila dva radnika iz različitih kladionica, Bet Live i Sport Plus, koji su prethodni dan dobili sličnu poruku od uprave datih kladionica.

Otkaz kao alternativa

Naime, prema njihovim navodima, od njih se traži da uzmu prisilno neplaćeno odsustvo, a ukoliko to ne učine poslodavci im prijete otkazom.

„Svi djelatnici firme (centrala, voditelji, djelatnice na terenu) dužni su potpisati ‘Zahtjev za neplaćeni dopust’.

Potpisivanjem ovog zahtjeva i dalje ostajete u radnom odnosu, ali zamrzavamo radnopravni status do okončanja pandemije koja, nadamo se, neće dugo trajati.

Jedino ovo je način očuvanja svih radnih mjesta te se nadam da ćete ozbiljno shvatiti ovu situaciju“, dio je poruke koju su primili zaposlenici kladionice Bet Live.

U istoj je dalje opisan postupak popunjavanja zahtjeva za neplaćeni dopust, te navođenje kako imaju dva dana na raspolaganju za odnošenje tih zahtjeva u Centralu.

„Budući da nemate službena vozila zovite prijatelje, poznanike, itd., jednostavno snalazite se“, dodali su na kraju poruke.

Zaposlenim u Sport Plusu obećana djelimična naknada

Portal Otisak je svakako zaposlenike uputio da se jave nadležnim službama, a oni su ispričali kako su već posjetili nekoliko javnih ustanova, te da nikakav konkretan odgovor ni rješenje nisu dobili.

„Ovo je samo vapaj bar 200 radnika koji žele bar svoja prava da znaju i imaju“, kazao je bespomoćni radnik, te je dodao kako su razočarani činjenicom da potpisivanje zahtjeva nisu mogli odgoditi ni dana ukoliko su željeli da sačuvaju svoj posao.

Zaposlenici Sport Plus kladionice su dobili sličnu poruku, s tim da su od uprave dobili obećanje kako će im nakon prestanka vanrednog stanja zbog korona virusa isplatiti barem dio novčanog iznosa, pa makar po cijenu kreditiranja poduzeća.

Od zaposlenih su tražili da uzmu neplaćeno odsustvo u trajanju od dva mjeseca.

„Svima poručujemo da, bez obzira na svu situaciju, nismo htjeli ići na opcije otkaza ugovora, jer želimo zaposlenima poručiti kako će njihova radna mjesta biti vraćena onoga dana kada se završe Zakonom naložene mjere nesreće u BiH, odnosno kada se povuče mjera zabrane rada poduzećima koja se bave igrama na sreću“, naveli su u svojoj poruci zaposlenima.

Novinarka: Azra Bijedić

1 KOMENTAR

  1. KAKVE KLADIONICE KADA NEMA SPORTA NIGDE NA SVETU …SVE IH TREBA ZATVORITI . TO JE LEGLO KORUPCIJE , NAMEŠTANJA UTAKMICA , PRANJE NOVCA ….ZAUVJEK IH UGASITI …..

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifteen + = seventeen