Brčko: Započela Mala škola znakovnog jezika

Autor: RadioBrcko.ba

Sukladno nedovoljnom broju tumača znakovnog jezika, Udruženje gluhih i nagluhih Brčko već petu godinu za redom u svojim prostorijama organizira Malu školu znakovnog jezika za sve građane. Škola je započela s predavanjima prije desetak dana, a sudjelovanje je slobodno i besplatno za sve zainteresirane.

Predavanja Male škole znakovnog jezika vodi jedini sudski tumač znakovnog jezika u Distriktu, Nataša Đukić koja je istaknula kako je ove godine porasla zainteresiranost građana za ovaj projekt.

„Mala škola znakovnog jezika traje deset sati, toliko smo u financijskoj mogućnosti da se organizira. Bilo bi poželjno da traje nekih mjesec dana, zbog velikog broja znakova“, rekla je Đukić.

Ona je istaknula kako je znakovni jezik značajan za Brčko distrikt zbog velikog broja osoba koje imaju probleme s oštećenjem sluha, dok je s druge strane evidentan nedostatak tumača znakovnog jezika.

„Trenutno sam ja jedina na području Brčko distrikta i u skladu sa svojim obvezama gledam da pomognem Udruženju koliko god mogu. Stoga bi nam trebao i što veći broj zainteresiranih, da na njih prenesem iskustvo i znanje, kako bi naučili znakove i možda jednog dana, daljnjim obrazovanjem, postali tumači znakovnog jezika“, kaže Đukić.

Činjenica da invaliditet gluhih i nagluhih osoba nije vidljiv u društvu i da im otežana komunikacija gotovo svakodnevno predstavlja problem, ukazuje na to da im je potrebna pomoć osobe tumača znakovnog jezika koja će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima u društvu. Stoga, iz Udruženja gluhih i nagluhih ističu kako imaju u planu da od Vlade zatraže financijsku pomoć, kako bi obučili i angažirali tumače, a koji su im prijeko potrebni.