Brčko: “Zajedno ćemo obilježiti dolazak Uskrsa, Vaskrsa i ramazana”

  Foto: Fena, Edin Jašarević

  BRČKO, 20. februara (FENA) – Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Brčko u saradnji sa brčanskim kulturnim društvima “Preporod” i “Prosvjeta” planira kvalitetnim kulturnim sadržajima obilježiti dolazak Uskrsa, Vaskrsa i ramazana.

  Predsjednik HKD “Napredak“ Brčko fra Mirko Jozić kaže u razgovoru za Fenu da to društvo podržava intenziviranje saradnje sa ostala dva brčanska kulturna društva te će u tom kontekstu nastojati za vrijeme Uskrsa, Vaskrsa i početka ramazana organizirati zajednički program kojim će uveličati dane ovih blagdana.

  - Reklama -

  Potrebno je, kako je istakao, uložiti napor kako bi se osigurali finansijski, prostorni te ostali uvjeti neophodni da ta ideja bude provedena u djelo.

  Fra Mirko Jozić naglašava da su nacionalna kulturna društva u BiH nastala iz potrebe da se čuva nacionalna svijest i kultura naroda. Međutim, danas nema potrebe raditi na buđenju nacionalne svijesti, te treba tražiti tačke zajedničkih djelovanja nacionalnih društava.

  Podsjeća na važnost njegovanja kulture dijaloga, međusobnog razumijevanja drugog i drugačijeg koje vode ka unapređenju, razvoju društva, kulturnom oplođivanju, a ne njegovoj dekadenciji.

  Predsjednik brčanskog Napretka najavio je da je najesen planirano ostvarivanje saradnje ovog društva s Igorom Rončevićem, velikim slikarom hrvatske likovne scene.

  Među značajnije kulturne manifestacije koje “Napredak” već tradicionalno organizira, fra Mirko je izdvojio Pokladnje maškare, Frančeskove dane, Smotru folklora, Božićni i Uskršnji prijem, Uskršnju tucijadu, te podjelu paketića na blagdan sv. Nikole.

  Od značajnijih kulturnih događaja iz prošle godine izdvojio je izložbu doajena Đure Sedera te promociju knjige “Kršćani u zemljama islama“ autora prof. dr. fra Marinka Pejića.

  Također, Napredak izdvajanjem iz fonda vlastitih sredstava već godinama stipendira po pet srednjoškolaca i studenata.

  Kada je u pitanju sam prostor HKD “Napredak“, podružnica Brčko, u planu je rekonstrukcija njegovog prostora, naročito dvorane.

  Hrvatsko kulturno društvo “Napredak“ osnovano jke 1902. s namjerom da njeguje i prezentira kulturno blago Hrvata Bosne i Hercegovine. Podružnica u Brčkom jedan je u u nizu ogranaka ovog društva u BiH, a bavi se kulturnim radom, izdavaštvom, folklorom, sportom, zborskim pjevanjem, organiziranjem književnih večeri, te stipendiranjem učenika i studenata.

  Rad HKD “Napredak“ u BiH, a samim tim i njegove podružnice u Brčkom, bio je dekretom zabranjen 1945. godine, dan poslije zgrada Napretka u Brčkom je nacionalizirana, a tek 2007. godine odlukom supervizora za Brčko distrikt BiH zgrada je vraćena u vlasništvo HKD “Napredak“.

  Izvor: Buka.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = three