Brčko: Vlada usvojila Smjernice za izradu Nacrta zakona o civilnim žrtvama rata

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj 10. redovnoj sjednici i Smjernice za izradu Nacrta zakona o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, saopšteno je iz Vlade.

  • Bitno je istaknuti da smjernice predviđaju da ono što je već sada definisano odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH po pitanju ostvarivanja tih prava biti definisano zakonom. Kada govorimo o zakonskom okviru entiteta, i jedan i drugi entitet su definisali tu aktivnost, što mi kao lokalna zajednica nažalost još uvijek nismo, ali pokazali smo spremnost i odlučnost da i ovo definišemo kroz zakonski okvir – naglasio je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Najavio je i naredne aktivnosti, odnosno izradu samog nacrta zakona, te da se ne predviđa da će biti sadržajno veći u odnosu na samu odluku Skupštine Brčko distrikta BiH koja je usvojena 2012. godine, ali da se u što kraćem vremenskom roku očekuje da će se Nacrt zakona naći pred članovima Vlade, a potom i Skupštine Brčko distrikta BiH.