More

  Brčko: Vlada usvojila set smjernica za izradu pravilnika za postupak fiskalizacije

  „Trudit ćemo se da uvođenje fiskalizacije što manje košta porezne obveznike“, istakao je Mato Lučić.

  - Advertisement -

  Na 15. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je smjernice za tri pravilnika koja je neophodno izraditi u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH, koji je usvojen prošle godine, a koji podrazumijeva uvođenje fiskalnih kasa na području Brčko distrikta BiH do 1. 1. 2018. godine.

  Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, istakao je da proces uvođenja fiskalizacije teče u skladu s terminskim pretpostavkama.

  „Trudit ćemo se da uvođenje fiskalizacije što manje košta porezne obveznike. Direkcija za finansije će raditi na edukaciji poreznih obveznika i poreznih službenika, kako bi ovaj sistem bio što jednostavnije proveden“, istakao je Lučić.

  Usvojene smjernice odnose se na izradu pravilnika o izgledu fiskalnih, nefiskalnih i testnih dokumenata, značenju pojedinih podataka sadržanih u fiskalnim dokumentima i konturama te obliku i sadržaju fiskalnog loga, zatim pravilnika o registraciji proizvođača odnosno zastupnika fiskalnih sistema te pravilnika o vrstama i oblicima plombi fiskalnog sistema.

  Na prijedlog Direkcije za finansije usvojeni su i izvještaji o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH od januara do aprila tekuće godine.

  „U prva četiri mjeseca naplatili smo nešto više od 45 miliona a potrošili nešto više od 25 miliona konvertibilnih maraka. To je rezultat Odluke o privremenom finansiranju Vladinih odjeljenja i institucija u Brčko distriktu BiH koja je na snazi, a koja sa sobom nosi restrikcije kod izvršenja određenih rashoda“, istakao je Lučić i dodao da to nije dobro za lokalnu zajednicu jer se prikupljena sredstva ne realizuju po normalnom koeficijentu obrtaja i gube na vrijednosti.

  Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o postupcima javnih nabavki za mart mjesec.

  „U martu imamo ukupno zaključenih ugovorno okvirnih sporazuma u vrijednosti od 2.826.418 konvertibilnih maraka. Uporednom analizom u odnosu na prethodne godine možemo istaći da je ovo do sada najveća suma kada je riječ o zaključenim ugovorima“, rekao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

  Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o disciplinskom postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti službenika i namještenika u organima javne uprave Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta odluke o izmjeni Odluke o kategorizaciji radnih mjesta u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Pravilnika o dopunama Pravilnika o naknadama troškova službenih putovanja zaposlenih u Policiji Brčko distrikta BiH, Prijedlog Odluke o imenovanju članova i zamjenika članova Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“, Prijedlog Odluke o imenovanju člana Radne grupe za izradu kombinovanog petog i šestog periodičnog izvještaja BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta te Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti kandidatu Republike Mali za poziciju predsjednika Komisije CODEX ALIMANTARIUS u FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a).

  Usvojene su odluke o davanju saglasnosti za angažovanje jednog izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge te tri izvršioca u Uredu za upravljanje javnom imovinom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =