Brčko: Vlada usvojila set smjernica za izradu pravilnika za postupak fiskalizacije

  „Trudit ćemo se da uvođenje fiskalizacije što manje košta porezne obveznike“, istakao je Mato Lučić.

  Ustupljeno Otisku

  Na 15. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je smjernice za tri pravilnika koja je neophodno izraditi u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH, koji je usvojen prošle godine, a koji podrazumijeva uvođenje fiskalnih kasa na području Brčko distrikta BiH do 1. 1. 2018. godine.

  Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, istakao je da proces uvođenja fiskalizacije teče u skladu s terminskim pretpostavkama.

  - Reklama -

  „Trudit ćemo se da uvođenje fiskalizacije što manje košta porezne obveznike. Direkcija za finansije će raditi na edukaciji poreznih obveznika i poreznih službenika, kako bi ovaj sistem bio što jednostavnije proveden“, istakao je Lučić.

  Usvojene smjernice odnose se na izradu pravilnika o izgledu fiskalnih, nefiskalnih i testnih dokumenata, značenju pojedinih podataka sadržanih u fiskalnim dokumentima i konturama te obliku i sadržaju fiskalnog loga, zatim pravilnika o registraciji proizvođača odnosno zastupnika fiskalnih sistema te pravilnika o vrstama i oblicima plombi fiskalnog sistema.

  Na prijedlog Direkcije za finansije usvojeni su i izvještaji o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH od januara do aprila tekuće godine.

  „U prva četiri mjeseca naplatili smo nešto više od 45 miliona a potrošili nešto više od 25 miliona konvertibilnih maraka. To je rezultat Odluke o privremenom finansiranju Vladinih odjeljenja i institucija u Brčko distriktu BiH koja je na snazi, a koja sa sobom nosi restrikcije kod izvršenja određenih rashoda“, istakao je Lučić i dodao da to nije dobro za lokalnu zajednicu jer se prikupljena sredstva ne realizuju po normalnom koeficijentu obrtaja i gube na vrijednosti.

  Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o postupcima javnih nabavki za mart mjesec.

  „U martu imamo ukupno zaključenih ugovorno okvirnih sporazuma u vrijednosti od 2.826.418 konvertibilnih maraka. Uporednom analizom u odnosu na prethodne godine možemo istaći da je ovo do sada najveća suma kada je riječ o zaključenim ugovorima“, rekao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

  Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o disciplinskom postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti službenika i namještenika u organima javne uprave Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta odluke o izmjeni Odluke o kategorizaciji radnih mjesta u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog Pravilnika o dopunama Pravilnika o naknadama troškova službenih putovanja zaposlenih u Policiji Brčko distrikta BiH, Prijedlog Odluke o imenovanju članova i zamjenika članova Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“, Prijedlog Odluke o imenovanju člana Radne grupe za izradu kombinovanog petog i šestog periodičnog izvještaja BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta te Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti kandidatu Republike Mali za poziciju predsjednika Komisije CODEX ALIMANTARIUS u FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a).

  Usvojene su odluke o davanju saglasnosti za angažovanje jednog izvršioca za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge te tri izvršioca u Uredu za upravljanje javnom imovinom.

  IzvorOtisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = fifty four