Brčko: Vlada usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 KM.

  [Arhiva]

  Vlada Brčko distrikta BiH okončala je 48. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 KM.

  „Mi smo u ovoj godini za te namjene u budžetu osigurali 500.000 KM. S obzirom da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina danas je data saglasnost da Zavod pokrene proceduru i da 77.800 KM usmjeri u program samozapošljavanja što znači da će ukupan fond biti 577.800. konvertibilnih maraka“, istakao je Gudeljević.

  On je dodao da je, kada je riječ o samom Programu, razlika u odnosu na prošlu godinu ta što neće biti dijela za poljoprivredu, jer „sada imamo novi program za poljoprivredu koji, također iznosi 500.000 KM“.

  „Do sada je 248 preduzetnika krenulo s radom sredstvima iz ovog programa, a očekujemo da će biti još 35 do 40 novih pravnih subjekata“, kazao je Gudeljević.

  Vlada Brčko distrikta BiH započela je i 49. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinansiranje projekata koje finansira Evropska unija i drugi donatori.

  Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kazala je da će četiri organizacije iz Brčko distrikta BiH dobiti novčana sredstva.

  „Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju u budžetu za 2018. godinu ima na raspolaganju 50.000 KM za sufinansiranje ovakvih projekata. Krajem šestog mjeseca Vlada je usvojila odluku o kriterijima i nakon toga mi smo raspisali javni poziv i imenovana je komisija za odabir koja je na osnovu bodovanja dala prijedlog Vladi, a koji je danas usvojen. Po pozivu prijavilo se pet nevladinih organizacija. Jedan prijedlog je bio nepravovremeno podnesen tako da su četiri prijedloga prošla, a riječ je o OC Vermont, Crvenom križu/krstu Brčko distrikta BiH i OC Proni koji su dobili po 15.000 KM i Biciklističkom klubu Sveti Nikolaj, koji je dobio 5.000 KM“, kazala je Dejanović.

  Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu grantova nevladinim organizacijama u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, sedmi dio, saopćeno je iz Vlade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + eight =