Brčko: Vlada usvojila niz pravilnika za dodjelu sredstava iz budžeta

Vlada Brčko distrikta BiH održala je sedmu vanrednu sjednicu na kojoj je dala saglasnost na prijedlog zaključka Odjeljenja za obrazovanje za završetak nastavne godine u osnovnim i srednjim školama u Brčkom, saopšteno je danas iz Vlade.

„Nastava za devete razrede osnovnih škola završava se 18. juna 2021. godine, a za sve ostale razrede osnovnih i srednjih škola završava se 25. juna, bez realizacije fonda nastavnih časova, ali sa nadoknadom od jedne sedmice. Time će se postići zakonom definisan procenat realizacije kako bi se nastava privela kraju za ovu školsku godinu“, istakao je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

Članovi Vlade su usvojili i Prijedlog pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, u izjavi medijima rekao je da Pravilnik, koji proističe kao obaveza iz člana 64. Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, treba na transparentan način da reguliše trošenje sredstava namijenjenih za javne pozive koji su od općih interesa za Brčko distrikt BiH.

„Pravilnik je danas usvojen i stupit će na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH. Nakon usvajanja Pravilnika, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove kao i druga odjeljenja gdje je pravilnik usvojen, imaju obavezu da raspišu javni poziv i mi ćemo to uraditi odmah“, kazao je Hamzabegović.

Također je dodao da se raspisivanje javnog poziva očekuje najdalje do polovine juna.

Na sedmoj vanrednoj sjednici usvojen je i Prijedloga pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da su usvajanjem pravilnika stečeni preduslovi za raspisivanje javnog poziva.

„U proteklom periodu izvršena je edukacija članova komisije koja će biti na raspolaganju i pomoći svim korisnicima ovih sredstava da projektuju programe kako bi mogli sudjelovati u raspodjeli tih sredstava. 

U narednom periodu ćemo organizovati edukaciju i za predstavnike tih udruženja,  kako bi se na jedinstven način svi mogli odnositi prema tome, odnosno kako bi mogli pravilno napisati te projekte i programe, a komisija evaluirati i završiti  postupak“, naveo je Pero Gudeljević.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH zatim Smjernice za izradu Nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za javne poslove, Prijedlog zaključka o davanju mišljenja na Prijedlog odluke o izmjenama Statuta Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Smjernice za izradu pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, navedeno je u saopštenju.