Brčko: Vlada usvojila Nacrt zakona o fiskalnom registru

  Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Distrikta, rekao je u izjavi medjima da usvajanje ovog zakona ima za cilj da uspostavi povoljnije okruženje za administraciju i građane, istakavši da će se od 191 nameta ukinuti njih više od 50 posto.

  Mato Lučić (Foto: Ustupljeno Otisku)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjem nastavku 53. redovne sjednice usvojila je Nacrt zakona o fiskalnom registru.

  Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Distrikta, rekao je u izjavi medjima da usvajanje ovog zakona ima za cilj da uspostavi povoljnije okruženje za administraciju i građane, istakavši da će se od 191 nameta ukinuti njih više od 50 posto.

  „Vlada Brčko distrikta BiH odnosno gradonačelnik Brčko distrikta BiH je 2015. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa USAID-om (Agencija Sjedinjenih Američkih država za međunarodnih razvoj) odnosno američkom ambasadoricom i on pretpostavlja uspostavu fiskalnog registra kao institucionalnog okvira upravljanja fiskalnim nametima“, podsjetio je on.

  Naveo je da za sada u Distriktu postoji 191 namet i da su to određene administrativne takse, kazne, neke druge takse, a, između ostalog, i 11 poreznih prihoda.

  „Od tih 191 vjerovatno će doći do ukidanja možda i više od 50 posto. Namjera je uspostava jednog povoljnijeg okruženja za administraciju prevashodno, kao i za sve građane koji ostvaruju određena prava“, istakao je Lučić.

  On je dodao da će Direkcija u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana izvršiti analizu sa stručnjacima iz USAID-a i Vladi predložiti fiskalni registar.

  „Zakon je proslijeđen Skupštini Brčko distrikta BiH na usvajanje, i po njegovom usvajanju i objavi u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH mi ćemo preduzeti mjere koje je Zakon definisao, kako bismo smanjili broj fiskalnih nameta“, kazao je Lučić.

  Usvojen je i Prijedlog zaključka u vezi s Nacrtom sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o saradnji u oblasti turizma.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o formiranju koordinacionog tijela Vlade za nadzor nad implementacijom Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma na području Distrikta za period od 2015. do 2020. godine, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Radne grupe za izradu strategije saradnje sa iseljeništvom.

  Vlada je usvojila i zaključak kojim daje saglasnost Odjelu za komunalne poslove za pokretanje postupka javne nabavke za potrebe smještaja državnih službenika, te zaključak da daje saglasnost za Prijedlog sporazuma o raskidu ugovora za nabavku tečnih goriva po određenim uslovima.

  Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Distrikta, navodi se u saopćenju Vlade.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = six