More

  Brčko: Vlada usvojila izmjene i dopune Pravilnika o zapošljavanju

  "Današnjom izmjenom uvode se dva dodatna boda za one kandidate koji na kućnoj listi u svom domaćinstvu imaju nezaposlene ili penzionisane članove, kao i dva dodatna boda na samohrane roditelje."

  - Advertisement -

  Na trećem nastavku 30. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojen Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju.

  „Na samoj sjednici Vlade gradonačelnik je intervenisao izmjenom u članu 24. koja se odnosi na dodatno bodovanje. Do sada su sa tri boda dodatno bodovani kandidati porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a današnjom izmjenom uvode se dva dodatna boda za one kandidate koji na kućnoj listi u svom domaćinstvu imaju nezaposlene ili penzionisane članove, kao i dva dodatna boda na samohrane roditelje“, istakao je u izjavi medijima šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

  On je dodao da se ostale izmjene Pravilnika odnose na detalje tehničke prirode koji će precizirati određene pravne norme kako bi izbor kandidata bio što efikasniji.

  „U dijelu dopuna Pravilnika koji se odnosi na tajnost podataka sada se jasno precizira da uvid u te podatke imaju, osim članova komisije za zapošljavanje, i Apelaciona komisija, sud i druge institucije koje se bave provođenjem zakonitosti postupka“, objasnio je Blažić.

  Banjsko-klimatsko liječenje za penzionere

  Na ovoj sjednici primljen je k znanju Izvještaj o utrošku sredstava granta za banjsko-klimatsko liječenje Udruženju penzionera bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Udruženju penzionera PIO [penzijsko invalidsko osiguranje] bh. entiteta Federacija BiH.

  Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, istakla je da je prema dostavljenom izvještaju udruženja, kojima je Vlada isplatila grantove od po 50.000 konvertibilnih maraka, u prosjeku po jednom penzioneru za banjsko-klimatsko liječenje utrošeno oko 550 KM.

  „Udruženje penzionera Republike Srpske na banjsko-klimatsko liječenje je poslalo 91 penzionera, dok je Udruženje penzionera Federacije BiH na banjsko-klimatsko liječenje uputilo 98 penzionera, s tim da je ostatak novca izdvojilo samo Udruženje“, istakla je Nataša Stevanović.

  Angažovanje pet lica za potrebe Odjeljenja za obrazovanje

  Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu uputstva o radu Poreske uprave, kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Distrikta u Agenciju za lijekove BiH.

  Usvojen je i zaključak kojim je navedeno da će se Vlada obratiti entitetskim ministarstvima kako bi se vodilo računa da se prilikom imenovanja osigura princip rotacije.

  Usvojena je i Odluka o imenovanju zaposlenika Odjeljenja za komunalne poslove za člana Radne grupe za energetsku efikasnost.

  Vlada je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje pet lica za potrebe Odjeljenja za obrazovanje za obavljanje privremenih i povremenih poslova.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine + one =