More

  Brčko: Vlada ustupila prostor za rad Arheološkom centru “Neolit” u školi u Sandićima

  Jučer je, u Osnovnoj školi u MZ Sandići, koja zadnjih pet-šest godina nije u funkciji zbog nedostatka učenika, upriličena primopredaja kompletnog objekta za potrebe Arheološkog centra „Neolit“ iz Brčkog. Prva aktivnost “Neolita” je arhiviranje i katalogizacija prikupljene arheološke građe, a nakon toga prostor će za nekoliko mjeseci biti otvoren za posjetitelje.

  Vlada i Skupština Brčko distrikta donijeli su odluku da Arheološkom centru „Neolit“ iz Brčkog, koji se bavi prikupljanjem i izlaganjem arheološke građe na ovim i širim prostorima, na korištenje bez naknade, ustupi prostor Osnove škole u Sandićima. Državna Komisija za nacionalne spomenike ranije je donijela preporuku za pronalazak prostora za rad “Neolita”. Primopredaja objekta upriličena je danas u školi u Sandićima, uz prisustvo djelatnika Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i članova “Neolita”.

  Milorad Ćirković, predsjednik “Neolita” kazao je da će bogata i vrijedna muzejska zbirka koju posjeduju u narednim mjesecima biti prezentirana Brčacima od učenika do penzionera, kao i turistima koji posjećuju ovaj grad i njegovu okolinu. „Ovisno o dinamici priliva prihoda od projekata i donatora, mi ćemo gledati da u naredna dva do tri mjeseca ovu značajnu i decenijama prikupljanu arheološku građu stavimo na uvid svim našim građanima, kao i drugim zainteresovanim za arheološke iskopine i ovu vrstu kulturno-istorijske djelatnosti“, poručio je Ćirković.

  Predsjednik MZ Sandići Radomir Jovanović kazao je da današnja primopredaja objekta za potrebe “Neolita” ima širi društveni kontekst, jer će na taj način škola biti zaštićena od daljeg propadanja, a putem izložbi arheološke građe i posjeta iskopištima Sandići bi trebali postati jedna pulsirajuća tačka kad postavka bude otvorena za javnost. Pored MZ Sandići pertneri “Neolitu” u ovom projektu su penzioneri, škole i Srpska pravoslavna crkva.

  Izvor: Radio Brčko

  Čitano

  Povezani članci