Brčko: Vlada održala prvi nastavak 64. redovne sjednice

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je na današnjem prvom nastavku 64. redovne sjednice odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku redovnog raspolaganja imovinom ove lokalne zajednice uz određene korekcije i dopunu smjernica.

Foto: Vlada BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je na današnjem prvom nastavku 64. redovne sjednice odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku redovnog raspolaganja imovinom ove lokalne zajednice uz određene korekcije i dopunu smjernica.

Dijana Glišić, direktorica Kancelarije za upravljanje javnom imovinom BDBiH, kazala je u izjavi za medije da je predloženo 12 smjernica koje se odnose na nedostatke u postupku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

„Smjernice imaju za cilj otklanjanja određenih tehničkih i formalnih smetnji u tom postupku, a koje su omogućavale učesnicima konkursa da na neki način manipulišu, kako pojedinačnim zemljištem koje je predmet konkursa, tako i cijelim postupkom. Prilikom izrade smjernica referisali smo se na one nedostatke o kojima se raspravljalo prije nekoliko mjeseci u Skupštini Brčko distrikta BiH i pokušali smo da ponudimo rješenje koje bi trebalo da rezultuje uspješnijim i efikasnijim načinom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem“, izjavila je ona, istakavši da su na današnjoj sjednici predložene određene korekcije i dopune smjernica koje se odnose na sankcije u vezi sa odustajanjem od zaključenja ugovora o zakupu, na ograničavanje trajanja licitacije, propisivanje najviše cijene do koje licitacija može da traje i slične odredbe.

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i Informaciju sa prijedlogom zaključka u vezi sa korištenjem zemljišta za alternativno zbrinjavanje leševa pasa lutalica.

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić kazao je da je danas Vlada polovično riješila ovo pitanje, ali istovremeno dala je i preduslov da Odjel može pristupiti plaćanju Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“, i da se može zaključiti ugovor sa ovim preduzećem, kako bi ono moglo funkcionirati.

„Da smo regulisali i pitanje lokacija gdje će se nalaziti spalionica mi bismo u potpunosti riješili ovu oblast. Sada je ostavljena mogućnost za dopunskom odlukom da se odrede tri lokacije u narednom periodu i mi iz Odjeljenja ćemo predložiti te tri lokacije. Za ove namjene osigurana su sredstva u iznosu od 220.000 KM za godinu dana, tako da ćemo mi nakon zaključivanja ugovora, kao što sam kazao, jedan dio platiti s obzirom da JP ‘Komunalno Brčko’ već ima troškove i drži pse u azilu, hrani i sl.“, izjavio je on.

Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog pravilnika o općim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanova socijalne zaštite za smještaj odraslih i starih osoba, Prijedlog zaključka u vezi sa univerzalnim periodičnim pregledom (UPS), Izvještaj – treći ciklus i tabelarni prikaz UPR preporuka, upućen od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, treći dio, Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih budžetom BDBiH za 2019. godinu, Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2019. godini u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, treći dio, Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja BDBiH za treći pokušaj vještačke oplodnje, kao i Prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Upravnog odbora koji se bavi projektom „Tehnička pomoć za razvoj hidrološkog sistema za predviđanje poplava za sliv rijeke Save (faza 1. Rijeka Bosna)”.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o općim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanove socijalne zaštite Centra za socijalni rad i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o osnivanju, organizaciji, trajanju i pohađanju nastave u paralelnim školama.

Vlada je primila i k znanju Izvještaj o provedenim aktivnostima radne grupe za analizu sektora relevantnih za izdavanje dozvola za izgradnju energetskih objekata u BDBiH, sa prijedlogom zaključka, navedeno je u saopćenju.

--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

8 × = sixteen