Brčko: Vlada dala saglasnost na Memorandum za realizovanje inicijative sa STUDEN & CO Holding GmbH

Vlada Brčko distrikta BiH jednoglasno je usvojila, u nastavku 71. redovne sjednice, zaključak kojim daje saglasnost na Memorandum o razumijevanju za realizovanje Inicijative između STUDEN & CO Holding GmbH i Vlade Brčko distrikta BiH i prosljeđuje ga Skupštini Brčko distrikta BiH, na razmatranje i potvrđivanje. Gradonačelnik će, prema zaključku, potpisati Memorandum nakon potvrđivanja od strane poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH. U obrazloženju zaključka je navedeno da Vlada smatra ponuđenu listu projekata okvirnom, te da se ona može redukovati i mijenjati, vodeći računa o interesima Brčko distrikta BiH za realizaciju određenih projekata s ciljem ekonomskog razvoja. Prioritet treba da budu, kako je navedeno, projekti koji su od privrednog značaja, a to su, prije svega, slobodne zone.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je cilj Memoranduma stvaranje uslova za ekonomski razvoj te infrastrukturnih preduslova i pravnog okvira za realizaciju projekata i investiranje u Brčko distriktu BiH.

Memorandum je na današnjoj sjednici Vlade odobren, nakon što je Skupština dala svoje preporuke u vezi s prvobitnim tekstom, a on sadrži okvirnu listu projekata u vrijednosti od oko 500 miliona konvertibilnih maraka i predviđeno je zaposlenje za 4.000 ljudi.

„Kada je riječ o okvirnim projektima, na prvom mjestu to su slobodne zone. Radi se o prijedlogu da to budu dvije slobodne zone na prostoru Distrikta, a tu su i drugi projekti koji bi trebali da osiguraju kvalitetniji život na prostoru Distrikta poput ulaganja u zdravstvo, turizam, ugostiteljske komplekse, a značajna je i lokacija Ficibajera. Inicijativa je sveobuhvatna i njenom realizacijom ćemo doprinijeti da na uspješnom primjeru ostvarimo i druge, koje će omogućiti ekonomski razvoj Brčko distrikta BiH”, rekao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da je ovo prilika za podizanje optimizma, koji se na prostoru Distrikta izgubio posljednjih godina.

„Mislim da je ovo šansa da čitavu situaciju u našoj lokalnoj zajednici preokrenemo u jednom pozitivnom pravcu da ljudi više ne razmišljaju o odlasku iz ovoga grada već o stvaranju porodice, o životu na ovom prostoru. To možemo tako što ćemo omogućiti radna mjesta i kvalitetniji život uopće, a upravo je to predmet ove inicijative. SCO grupacija je najveći izvoznik iz BiH, riječ je o ekonomskom gigantu i veoma ozbiljnoj inicijativi”, istakao je Milić.

Gradonačelnik je pojasnio da su u Memorandumu navedene konkretne obaveze kada je u pitanju Vlada, a to je formiranje stručnih timova, analiza zakonskog okvira i prostorno-planske dokumentacije, te stvaranje preduslova za realizaciju projekata koji će na temelju ugovora ući u daljnju razradu.

„Ova tačka na sjednici Vlade je bila prilika da se osvrnemo na dosadašnje poslovne inicijative koje su bile upućivane prema institucijama Brčko distrikta BiH. Izraženo je nezadovoljstvo u pogledu pristupa dogovaranju s potencijalnim investitorima. Ovaj memorandum bi mogao poslužiti kao prekretnica u tom smislu jer je riječ o stvaranju uslova za realizaciju investicija na prostoru Brčko distrikta BiH pod jednakim uslovima za sve. Potencirano je da u narednom periodu planiramo po istoj matrici i ostale poslovne inicijative upućene prema Brčko distriktu BiH, da omogućimo što liberalniji zakonski okvir za njihovu realizaciju. Ovo je dobra šansa i nadam se da ćemo na prvoj narednoj sjednici Skupštine imati odobrenje za potpisivanje memoranduma, a onda slijedi period intenzivnog rada na stvaranju preduslova za realizaciju inicijativa”, zaključio je Milić.

Autor: Vlada Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eighty four ÷ 21 =