More

  Brčko: Vlada će zatražiti od EBRD-a još oko tri miliona eura

  Primljena k znanju Informacija o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II [Razvojna banka Vijeća Evrope] projekat“.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine okončala je u srijedu 28. redovnu sjednicu, na kojoj je primila k znanju Informaciju o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II [Razvojna banka Vijeća Evrope] projekat“.

  Zamjenik gradonačelnika Anto Domić podsjetio je da je Vlada prije šest godina započela spomenuti projekat koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj [EBRD], s ciljem zatvaranja kolektivnih smještaja za izbjegle i raseljene osobe i uspostavljanja koncepta socijalnog stanovanja.

  „Godine 2011. urađena je procjena da je za zatvaranje kolektivnih smještaja u Brčkom neophodno 1.470.000 eura. U međuvremenu je Evropska banka za obnovu i razvoj pooštrila kriterije u smislu kvaliteta gradnje i komunalne infrastrukture, što je poskupilo izvođenje radova i prva procjena sredstava je sada nedostatna. Shvatili smo da samo za Prutače treba duplo više sredstava nego što smo odobrili, a da bismo na ostalim lokacijama mogli početi raditi. To je postao problem i predmet rasprave na Vladi iz razloga što se cijeni da su Prutače važne iz razloga što je tamo najteža situacija. Imajući u vidu da treba što prije ući u posao Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak da se hitno obavi razgovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i zatraže dodatna sredstva [oko tri miliona eura] kako bismo u isto vrijeme pokušali rješavati sve centre, a riječ je o Prutačama, Bukviku, Brki i Ceriku. Nadam se da će nam Banka izaći u susret i prihvatiti naše razloge i specifičnu situaciju te da ćemo dobiti novac, s obzirom da su sredstva povoljna“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

  Vlada je primila k znanju i Informaciju o potrebi parcelisanja za naselja Brka, Bukvik i Cerik u okviru realizacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB projekat“ uz zaključak da se pronađe rješenje za naselje Prutače.

  O Luci i fiskalnim sistemima na narednoj sjednici

  S obzirom na to da sjednici Vlade nisu prisustvovali članovi koji imaju afirmativne glasove, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Distriktu je prebačen na dnevni red 29. redovne sjednice, kao i Prijedlog odluke o zaduženju Distrikta po projektu „Luka Brčko“.

  Predlagač Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima – Direkcija za finansije je predložila da se i ova tačka dnevnog reda prebaci na narednu sjednicu Vlade, s obzirom na to da se o njoj nije izjasnilo Ekonomsko-socijalno vijeće Distrikta.

  Vlada je usvojila Odluku o prihvatanju prijedloga Policije Distrikta o rekonstrukciji Policijskog odbora.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 + four =