Brčko: Vlada će izdvojiti oko šest miliona KM za isplatu plaća, poreza i doprinosa u privredi

Foto: Vlada BDBiH

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice o mjerama za pomoć privredi usljed situacije uzrokovane korona virusom, a koje su usvojene danas na vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Siniša Milić je kazao da će se onim preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama čiji je rad bio zabranjen refundirati isplata minimalne bruto plaće.

Isplaćena će biti neto plaća u iznosu od 520 konvertibilnih maraka sa pripadajućim porezima i doprinosima za mjesec mart.

Prema kriterijima, pravo na ovu vrstu refundacije imaju preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koji:

  • imaju sjedište u BDBiH,
  • su registrirani u skladu sa zakonima BDBiH,
  • registriranu djelatnost obavljaju na području BDBiH.
  • na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade BDBiH im je zabranjen rad, ili su zbog prirode svog posla i povezanosti sa firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada, kao i oni subjekti koji su temeljem drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.

Gradonačelnik je naveo da pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plaće za obračunate i isplaćene plaće za mjesec mart u iznosu od 30% imaju sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice, s područja ove lokalne zajednice, osim onih koji su temeljem ove odluke izuzeti, a radi se o bankama, javnim preduzećima, javnim ustanovama, udruženjima koja su registrirana u skladu sa zakonima o udruženjima, fondacijama i mjesnim zajednicama u BDBiH, preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama koji su otkazali ugovor o radu najmanje jednog radnika počev od marta te preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na plaće za januar 2020. godine.  

Finansijska podrška od oko šest miliona KM

Milić je naglasio da se radi o značajnoj finansijskoj podršci privrednom sektoru, koja prema prvim procjenama iznosi oko šest miliona KM.

“Mislim da smo mi kao Vlada prvi izašli sa konkretnim mjerama pomoći našoj privredi. I dalje ćemo pratiti stanje, ne samo sa zdravstvenog aspekta, koji je primaran, nego i kroz neke druge mjere da pomognemo rad privrede, ali i sve građane na prostoru distrikta Brčko. Ovo je bila prioritetna mjera koju smo razmatrali”, dodao je on.

Novinar: Adis Mujdanović
Video: Kompletna današnja konferencija za medije

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifty − = forty four