Brčko: Vjernici slave Božić – najradosniji kršćanski blagdan (VIDEO)

Otisak TV

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski praznik.

Na misama ponoćkama vjernici u Brčko distriktu BiH obilježili su dolazak svog najsvetijeg blagdana. Centralna svečanost upriličena je u Katoličkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčkom.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

“Danas kada proslavljamo rođenje Isusa Krista i Bogu zahvaljujemo za obećani dar spasenja, zastanimo nakratko u svome životu i zapitajmo se koliko smo mi odraz te Božije ljubavi u današnjem svijetu. Svjesni smo svojih nesavršenosti, pritisnuti smo različitim brigama i nevoljama, rastrgani smo svojim ljudskim nadanjima i zato pogled upravljamo prema Isusu, novorođenome kralju. Neka otajstvo njegovog rođenja u nama umnoži vjeru, učvrsti nadu i usavrši ljubav, kako bi ponovno naš život zasjao poput božićne zvijezde, koja je postala znak i putokaz ljudima u budućnosti. To će biti znak da je čovjek, unatoč svojim povremenim zastajanjima u životu, podiže svoj pogled prema Bogu i hrabro s njime nastavlja svoj životni put. Stoga, čestitajući danas Božić, želim svim katolicima i kršćanima u životu svjetlost zvijezde, radost anđela, hitrost pastira, brižnost Marije i Josipa, kako bi prihvatili u zagrljaj svoga srca Isusa, koji svoje ruke širi prema svima nama”, naveo je u svojoj božićnoj poruci vlč. Damir Ivanović, dekan Brčanskog dekanata.

Katolici u regiji, kao i mnogim zemljama svijeta, još jedan Božić dočekali su u sjeni pandemije korona virusa.

Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

Redakcija portala Otisak.ba upućuje najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti. Čestit Božić!

Pripremio: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
--