Brčko: Večer poezije Antuna Branka Šimića – Preobraženja

  Dana 17. lipnja 2020. u dvorani HKD Napredak u Brčkom, održana je večer poezije posvećena Antunu Branku Šimiću u znak sjećanja na njegovu zbirku pjesama Preobraženja (1920.), koja je objavljena prije sto godina. Večer su organizirale profesorice Hrvatskog jezika i književnosti: Katarina Marošević i Marija Buconjić uz izravnu pomoć profesora Ivana Šarčevića. U programu su sudjelovale učenice gimnazije: Lorena i Ana Ivanek, Josipa Ageljić, Iva Blažević te učenice osnovne škole Danijela Matić te Mato i Ana Jurković. Svoje su likovne radove na njegove stihove naslikali Gabriel i Dejan Dejanović te maturanti ekonomske škole su ispisali stihove u obliku pisama koje su na ulazu u dvoranu dijelile učenice gimnazije Ines Matijević i Tihana Galić.

  Program je započeo je pjesmom Pjesnici, nakon čega je prikazan isječak iz filma U boji neba izavršio je performansom Visoko iznad zemlje lebdim lagan kroza sfere.

  Jedina njegova zbirka pjesama Preobraženja, kojom je unio u hrvatsku poeziju slobodni i nevezani stih izostavljajući interpunkciju u neobično sažetom izrazu. Ova zbirka je nastala kada je autor imao 22 godine, a sastoji se od 48 pjesama, kojima dominiraju teme vezane za tajnu odnosa tijela i duha. Mirio se s tragikom postojanja kroz motive straha i nemira te smrti. Njegovi su stihovi puni boje, ritma i zvuka. Zbirka je unijela ekspresionistički lirski izraz u hrvatskoj književnosti. Antun Branko Šimić umro je od tuberkuloze u 27. godini. O njemu je Luko Paljetak rekao da je mjerilo svega.

  Autor teksta: HKD Napredak Brčko
  Autor fotografija: Jasmin Burić
  --