More

  Brčko: Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

  Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović u izjavi medijima je rekao da je izmjenama i dopunama omogućeno usaglašavanje zakonodavstva Distrikta s preporukama Agencije za akreditaciju BiH.

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine okončala je u četvrtak 29. redovnu sjednicu, na kojoj je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Distriktu:

  Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović u izjavi medijima je rekao da je izmjenama i dopunama omogućeno usaglašavanje zakonodavstva Distrikta s preporukama Agencije za akreditaciju BiH.

  „Slijedi donošenje niza pravilnika kojim će biti omogućeno zakonsko djelovanje postojećih privatnih univerziteta u Brčkom tako da ne bude pravnih nejasnoća. Inspekcijski nadzor će biti veći, a samim tim i kontrola kvaliteta i provođenje nastave“, istakao je Osmanović.

  On je najavio da će Odjel za obrazovanje u narednom periodu raditi na elaboratu i osnivanju javne visokoškolske ustanove sa sjedištem u Distriktu, čiji će osnivač biti Brčko distrikt.

  „Mi smo zasebna administrativna jedinica i cijenimo da zaslužujemo imati javni univerzitet. Načine i modele na koje ćemo to ostvariti još ćemo usaglasiti“, dodao je Osmanović.

  Trideseta redovna sjednica

  Vlada je u četvrtak započela i 30. redovnu sjednicu, na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2018. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove, odnosno Pododjelu za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

  Šef Odjela Srđan Blažić medijima je rekao da se radi o udruženjima proisteklim iz rata i nekoliko mjesnih zajednica koji nisu u prethodnoj godini dobili grant za redovan rad iz razloga što su, kako je naveo, ranije dobijena sredstva pravdali poslije krajnjeg roka, odnosno 30. juna.

  „Pripremili smo u najkraćem mogućem roku prijedlog utroška sredstava kako bi novac mogao što prije leći na račun udruženja i kako bi oni mogli uspostaviti normalno funkcionisanje. Za ukupno 13 udruženja i mjesnih zajednica izdvojili smo iznos od 160.000 KM [konvertibilnih maraka]“, rekao je Blažić.

  Članovi Vlade usvojili su i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, kao i Smjernice za izradu nacrta odluke o utvrđivanju stope poreza na nekretnine u Distriktu za 2018. godinu.

  Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o imenovanju radne grupe za izradu strategije sa iseljeništvom Distrikta, kao i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Distrikta u projektni odbor Projekta „Dijaspora za razvoj“.

  Usvojen je i Prijedlog odluke o načinu izražavanja stavova predstavnika Vlade i organa javne uprave imenovanih u radna tijela na državnom nivou.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety ÷ 90 =